Sedan 2012 har polisen och Luleå kommun haft samarbetsavtal. På tisdagen var det dags för ett nytt.
I det nya ska polisen och kommunen arbeta tätt ihop i en organisation som löpande, veckovis, ska ta fram en lägesbild. Man ska arbeta med en metod som heter "Effektiv samordning för trygghet" (EST).
Lägesbilden tas fram med hjälp av åtta indikatorer, till exempel: skadegörelse, platser där ungdomar samlas, evenemang, och bränder.
Grunden till att man i det nya avtalet använder EST är en motion från Kristdemokraterna. Socialdemokraterna var emot, men motionen röstades igenom av an del av oppositionspartierna.
– Det här blir ett sätt att involvera kommunens verksamheter och personal i informationsinsamlingen och hitta lösningar tillsammans med civilsamhället. Det blir ett spännande sätt att jobba på, säger Fredrik Hansson, (S), kommunalråd.
– De veckovisa lägesbilderna ska hjälpa oss att komma tillrätta med brottslighet och vara trygghetsskapande i vissa områden. Utifrån bilden som kommer fram bestämmer vi vad göra tillsammans. Vet vi för lite om orsakerna, kan vi behöva analysera händelserna, säger Stefan Ström, kommunpolis i Luleå.
Organisationen består av en styrgrupp, en beredningsgrupp och arbetsgrupper på kommunen och inom polisen.
Beredningsgruppen är länken mellan styrgruppen och de som ska utföra åtgärderna. Den ska samordna lägesbilder och problembilder och ansvarar också för uppföljningen av det åtgärder som vidtagits.
– I det här arbetet ska vi titta mycket på varför det ser ut som det gör, få struktur på vårt samarbete även involvera civilsamhället och näringslivet. Vi kommer aldrig klara vårt uppdrag med brottsförebyggande arbete utan att andra hjälper oss, säger Petra Hinterthaner, lokalpolisområdeschef.
Tre områden lyfts fram särskilt för de närmaste åren, trygghet, ungdom och arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spelmissbruk.
En fråga man vill förbättra är kommunikationen utåt kring samarbetet.
– Vi vill visa vad vi hur vi hanterar de problem som medborgarna har pekat på. Många tror att brotten ökar. Det är inte alltid så. Hur kommunicerar vi det så att var och en kan bilda sig en uppfattning utifrån fakta? säger Stefan Ström
Kommer antalet trygghetsvandringar öka?
– Genom att analysera det vi hör lokaliserar vi var behov finns, och alla områden med i informationsinsamlingen om hur man upplever sitt område, säger Hansson.