LKAB utreder tre kommuner där den nya industriparken för återvinning av gruvavfall och produktion av fosformineral och sällsynta jordartsmetaller kan placeras; Luleå, Skellefteå eller Helsingborg.
Kommunalrådet Lenita Ericson kommenterar nyheten om mångmiljardinvesteringen som LKAB offentliggjorde på måndagen.
– Jag har fått en kort blänkare om det här tidigare. Det är otroligt spännande, vi ser en ny nationell industri som växer fram i Norrbotten inom mineral- och stålindustrin, säger Lenita Ericson, (S).
Om LKAB väljer Luleå kan industriparken anläggas på Hertsöfältet eller Svartön. LKAB har behov av cirka 50 hektar mark för industriparken.
Luleås nya industriområde Hertsöfältet blir cirka 200 hektar stort, men detaljplanen har överklagats och ligger hos mark- och miljödomstolen för prövning. En mindre del av Hertsöfältet är redan tingad, det är bolaget Talga Graphene som fått en markanvisning på tio hektar för att kunna bygga en fabrik för tillverkning av batterikomponenter.
Flera faktorer talar för Luleå, enligt hennes uppfattning.
– Vi har bra logistiska förutsättningar, vi har en färdig detaljplan, vi har goda förutsättningar att tillvarata spillvärmen, vi kan hantera processvattnet på ett hållbart sätt, säger Lenita Ericson.
Northvolt valde Skellefteå framför Luleå för sin batterifabrik, Skellefteå konkurrera nu också om att få LKAB:s industripark.
– Vi är den största arbetsmarknadsregionen norr om Uppsala. Det finns goda möjligheter att hitta kompetens här, säger Lenita Ericson när hon ska argumentera för Luleå.
Ryms både Hybrits demonstrationsanläggning och LKAB:s industripark i Luleå?
– Svartön är ett gigantiskt område. I projekt Malmporten tillskapas ytterligare mark genom att muddringsmassor läggs upp, säger Lenita Ericson.
Luleå Hamn beskrivs som en nyckelfaktor för att få etableringen till Luleå.
– För Luleå hamn skulle det innebära en kund med hamnnära verksamhet som generar volymer. Det ger oss ytterligare ett ben att stå på, det vore helt fantastiskt. Vi har ett mycket gott samarbete med LKAB sedan tidigare, säger hamnchefen Henrik Vuorinen.
Hertsöfältet saknar både kaj och järnväg men det är inget hinder enligt Henrik Vuorinen.
– Vår tanke med Hertsöfältet är att man ska kunna ansluta på ett bra sätt till hamnen och järnvägen. Avståndet till kajkanten är litet, om man tittar på andra etableringar.