Området Kronans kulturby har ingen detaljplan sedan tidigare och det finns inget skydd för de historiska byggnaderna. Kulturmiljön anses inte vara av riksintresse, men däremot har det ett stort kulturhistoriskt intresse lokalt.
I detaljplanen för området ges en del byggnader skydd, medan andra får rivas.
Det som ger kulturbyn sin karaktär är främst de fyra kasernerna som ligger på höger hand när man svänger in från Kronbacksvägen. De byggdes 1945 och i varje huskropp huserade ett kompani med logement i den högre delen och expeditioner i den lägre. De fyra träkasernerna och den femte byggd på 1980-talet skyddas i planen.
Längst ner i Kronans kulturby ligger två gula byggnader. I den större av dem huserar bland annat Jägareförbundet, men en gång i tiden var huset kansli för Lv7 och invigdes 1945. Det mindre huset har utanpåliggande skorsten och var den första av tre av LV7:s mässar. Även dessa skyddas, plus det hus som under Lv7-tiden var skolbyggnad, men som nu är Filmhuset.
En byggnad som betecknades "bevarandevärd" i den utredning museet gjorde 2009 är "sjukan", som varit vandrarhem i modern tid. Där har man i detaljplanen gjort en annan bedömning och den får rivas.
– Det handlar om ett givande och tagande med exploateraren. Vi vill bevara de höga värdena i området, men vi kan inte bevara allt, säger Annika Ohls, projektledare, Luleå kommun.
Restaurangen och byggnaden intill, den tidigare underofficermässen, nuvarande Idrottens hus, ska rivas, de anses inte bevarandevärda.
Hela Kulturbyn ägs av Rikshem.
– De här byggnaderna rivs för att ge plats för bostäder. De verksamheter som berörs erbjuds lokaler i någon av kasernerna, säger Ulf Ohlsson, fastighetschef vid Rikshem i Luleå.
De pampiga tallarna som möter besökare i Kronans kulturby har också inventerats, träd värda att bevara och de som är extra bevarandevärde har pekats ut.
Efter ett första samråd om detaljplanen har synpunkter kommit in. Länsstyrelsens har kommit med två. Det första handlar om att mark måste undersökas efter markföroreningar.
– Vid ett tidigare kokhus kan det finnas krom i marken och det ska undersökas. Det andra handlar om att det bullerskyddet för barnen i förskolan ska förstärkas, säger Ohls.
Förskolan Ur- och skur är en kommunal förskola som ska flytta. Som planförslaget ser ut nu, tillåts rivning av den.
– Men vi ska se över helheten ett varv till i vårt arbete med att justera och komplettera planhandlingarna inför granskning. Vi kommer att fundera vidare kring kulturmiljöfrågorna och hur vi kan hitta rätt balans mellan att bevara de värden som finns i området och att ge möjlighet till utveckling oh exploatering, säger Ohls.