Så ska kommunens administration spara

Kommunstaben ska spara 19 miljoner kronor till 2022. Därför slås nio kontor ihop till fem och 15 tjänster dras in i ett första steg.

Kommunstabens nio kontor ska omorganiseras till fem enheter och 15 tjänster försvinner. På det sättet sparas 14 miljoner kronor berättar Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör.

Kommunstabens nio kontor ska omorganiseras till fem enheter och 15 tjänster försvinner. På det sättet sparas 14 miljoner kronor berättar Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-08-29 15:38

Kommunens administration har ett tuffare effektiviseringskrav på sig än övriga förvaltningar, under perioden fram till och med 2022 handlar det om åtta procent mot sex procent för kommunens övriga förvaltningar. Det innebär att kostnaderna ska sänkas med 19 miljoner kronor till 2022. Nu ger biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad besked hur administrationen ska spara.

– Det är av största vikt att vi går före och gör en spänstig organisation. Det handlar om att strama ihop och jobba smartare. Det blir några tjänster färre och färre chefsfunktioner. Med det här kan vi ta hem 14 miljoner redan inför 2020, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör.

Kommunstaben består i dag av ekonomikontoret, inköpskontoret, it-kontoret, kansliet, kommunikationskontoret, kvalitetskontoret, personalkontoret, samhällsutvecklingskontoret och servicekontoret. Dessa nio kontor ska bantas till fem genom sammanslagningar och omflyttningar.

– Grundfunktionerna behöver vi ha kvar men vi kommer att samla dem på olika sätt. Exempelvis utvecklingskompetens kommer vi att samla till ett kontor, innovation och utveckling.

Administrativt stöd, support och infrastruktur samlas i ett kontor. Kommunikation, kansli och samhällsutveckling blir ett kontor, HR (personal) ett samt planering och utvärdering, där ekonomi och inköp kommer att ingå, blir det femte kontoret.

– I planen har vi 15 tjänster som ska avvecklas under planperioden och det kan bli fler. De flesta kommer vi att kunna omhänderta genom naturlig avgång, men några tjänster måste vi avveckla, säger Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!