– Det är mycket möjligt att vi väljer att göra det. Vår förhoppning har hela tiden varit att det ska gå att göra åtgärder så att vi slipper att riva hallen, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.
Det första utlåtandet från konsultföretaget Tyréns var att hallen riskerade kollaps. Stomkonstruktionen är skadad och håller inte för de snölaster som skapas i Luleå. Fyra olika scenarier togs fram, allt ifrån förstärkningsåtgärder och regelbunden skottning till rivning.
Via kontakter mellan stadsbyggnadsnämndens ledamot Fred Nyström (SJVP) och Bengt Toolanen, teknologie doktor i construction management och tidigare verksam inom plåtkonstruktion på Plannja, gjordes ytterligare en granskning.
Toolanens slutsats var att hallen kunde räddas med i förhållandevis enkla åtgärder. Stommen behöver stabiliseras och plåttaket bytas ut och förstärkas på vissa partier.
I ett svar på Toolanens yttrande har Tyréns därefter angett att snöskottning av hallens tak i medeltal bara behöver göra vart tionde år, förutsatt att förstärkningsåtgärder vidtagits.
– Det är delvis motstridiga uppgifter. Vi vet inte ännu hur vi ska hantera det, säger Wiklund Wårell.
Oklarheterna var också något som sex av partierna i fullmäktige tog fasta på när de stoppade kommunstyrelsens beslut att riva och bygga nytt, och drev igenom en återremiss.
Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar nu på flera fronter med frågan.
Fred Nyström och Bengt Toolanen tycker att kommunen bör gå till Nåiden för att få förstärkningsåtgärder genomförda, något som företaget sagt sig vara villigt att utföra. Men så enkel är inte frågan, anser Helén Wiklund Wårell.
– Även om Nåiden vill göra åtgärder så vet vi inte om det håller juridiskt mot lagen om offentlig upphandling. Garantitiden är utgången sedan länge.
Att upphandla en renovering av hallen kan bli svårt, enligt henne.
– Får man ens någon som är villig att ta på sig det ansvaret? Det är inte så enkelt.
Samtidigt pågår Statens haverikommissions utredning av Tarfalahallens ras. Någon form av besked väntas i slutet av juli, vilket kan leda till nya riktlinjer från Boverket. Något som Luleå och ytterligare ett stort antal kommuner i Sverige väntar på.
De sitter med hallar med liknande konstruktion som Tarfalahallen och trevar efter något att förhålla sig till. Vidtar man åtgärder före haverikommissionens svar finns risken att det blir fel.
– Umeå har exempelvis 5–6 hallar. Vi håller kontakten och bollar konstruktiva lösningar. Men det är trixigt. Vi har att ta hänsyn till kostnader, säkerhet och konsekvenser för föreningslivet.
Efter att förvaltningen utrett frågan på nytt ska den tillbaka till politiken för beslut. Tidsaspekten är oklar, men som läget är nu kommer D-hallen inte gå att nyttja till hösten, vilket slår mot ishockey, konståkning och curling.
Bengt Toolanen är dock övertygad om att hallen inte riskerar att rasa utan snölast.
– Inte en chans. Den har ju hållit 13 år m-e-d snö på taket, säger han.
Är det ett alternativ att kommunen tillfälligt beslutar att skotta taket intensivt under denna vinter för att hallen ska gå att använda?
– Tyréns har ju sagt att hallen riskerar att kollapsa. Vi vet inte riktigt vad det innebär. Och någon måste stå som garant för säkerheten, säger Helén Wiklund Wårell.