Så shoppar du hållbart – enligt modedesignern

I dag är det fler och fler företag som väljer att satsa på en hållbar produktion. Modeföretaget Filippa K är en av dem som valt att tänka om och tänka nytt.

Elin Larsson var en av föreläsarna under hållbarhetskonferensen Day One.

Elin Larsson var en av föreläsarna under hållbarhetskonferensen Day One.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2019-02-12 16:39

I dag gick hållbarhetskonferensen Day One av stapeln i Luleå. Det är en konferens som fokuserar på företagens egna hållbarhetsarbete utifrån en affärsstrategi. Dagen syftar till att visa hur hållbara affärer är en fantastisk möjlighet samtidigt som det bygger en framtid för kommande generationer. Elin Larsson är hållbarhetschef på klädmärket Filippa K och är en av talarna under dagen. Hon pratade om Filippa K:s resa mot hållbarhet och cirkulära ekonomi samt de lärdomar man dragit under resans gång.

Att Filippa K har antagit en cirkulär ekonomi innebär att de vill att alla resurser ska tas väl hand om samtidigt som inget avfall skapas, precis som naturens egna ekosystem.

– År 2014 lanserade vi strategin Circular Fashion, vårt interna ramverk för hur vi ska ställa om till cirkulära affärsmodeller. Där vi jobbar med de fyra r:en: reduce, repair, reuse och recycle, berättar Elin Larsson.

Circular Fashion innebär bland annat att plaggen ska leva länge, både när det gäller stil men även kvalité. Det handlar även om att det går att lämna in använda kläder från märket i butikerna vilket ger dem ett extra liv. I dag återvinner Filippa K alla sina front runners produkter.

Filippa K klassas som en av Sveriges mest hållbara butikskedjor, vad är ert framgångsrecept?

– Även om vi gör mycket i dag, så har vi en lång väg kvar tills vi är i mål. Framgången hittills har varit att hållbarhet är en drivkraft inom bolaget och vi har ägare som stöttar och förstår vikten av frågorna, starkt engagerade och passionerade medarbetare och kunder som uppskattar det vi gör. En annan viktig aspekt har varit att vara modiga och våga testa nya saker men också ödmjuka nog att ändra längs resans gång allt eftersom vi lär oss nya saker.

Hur ser modeindustrin ut i dag?

– Man säger att modeindustrin är den näst mest nedsmutsande industrin efter olja men oavsett så är det en resursintensiv bransch som lämnar stora avtryck i produktionen och det är också en industri som lider av överkonsumtion och överproduktion – så det finns ett stort behov av att ställa om och tänka nytt. Det positiva är att det händer mycket på den fronten, både inom existerande bolag, men också genom nya innovativa start ups och det kommer fler och fler innovationer vad gäller både material, produktionssätt och tjänster som gör att framtiden känns hoppfull för mode.

För den som vill konsumera hållbart när den handlar kläder är det viktigt att tänka på det man redan har, enligt Elin Larsson.

– Om man känner behov av att uppdatera garderoben så är nästa steg att dela, låna av en kompis, hyra eller prenumerera på kläder. Man kan också laga eller uppdatera de kläder man har. Om man vill köpa kläder så ska man i första hand köpa begagnat och om man köper nytt tänka på att bara köpa det man verkligen behöver, köpa något av god kvalitet som håller länge och se till att det man köper fungerar med de plagg man redan har i garderoben.

Finns det några speciella material eller typer av kläder som man bör hålla utkik efter när det gäller hållbar shopping?

– I dagsläget är det bästa att leta efter återvunna material generellt annars är tencel eller lyocell bra, ekologisk bomull eller ekologisk linne. Sedan finns det flera nya material på marknaden som inte blivit så kommersiella än, där man till exempel använder spill från andra industrier till att göra nya material av. Det kan till exempel vara apelsinskal, rester från ananas, kokosnötter, bananplantor, mjölk. Och inom en närstående framtid kommer även kunna köpa klimatpositiva tyger där man tagit växthusgaser från luften eller vattnet och omvandlat dem till plastpellets som sedan smällts ner för att kunna spinna tyg av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om