Hussäljare vill hitta ett bra läge för att få mer betalt medan köpare vill betala så lite som möjligt.
Enligt Svensk mäklarstatistik såldes 44 villor i Luleå kommun i juni i år – en nedgång på nästan 30 procent från samma månad 2021 och på bostadssajten Hemnet såldes nästan hälften av villorna i kommunen under utgångspriset, mellan juli 2022– januari 2023.
Fastighetsmäklaren Emma Holm och hennes kollegor på Mohv ser ändå med tillförsikt inför höstens bostadsmarknad.
– Efter årsskiftet har vi kört på och sålt ganska bra. Det känns som att det håller på att lossna. Vi ser en positiv höst framför oss, säger hon.
En av de delar som förändrats i köp- och säljprocessen är att tiden fram till kontraktskrivning kortats av.
– Det inte tar lika lång tid som det gjorde då. De dyrare objekten tar fortfarande längre tid, men de säljs.
Emma Lindbäck, fastighetsmäklare på Husman Hagberg i Luleå, ser även hon en bostadsmarknad som ser ut att återhämta sig.
– Många blir skrämda precis när det blir förändringar vilket gör att man "väntar och ser vart det landar". Förändringar tar tid men med tiden vänjer man sig, vilket jag tror är vad som sker nu.
– Det är svårt för den här marknaden att stå still. Folk har ändrade behov hela tiden, i samma utsträckning som tidigare. Men det gäller att följa marknaden när man prissätter.
Beräkningar har visat att fördyringarna under det senaste året för en genomsnittsvilla, ligger på 60 000 kronor och att priset på villor, jämfört med toppen under 2022, sjunkit med 16 procent.
Trots att bankerna är försiktigare med lånelöften upplever hon det inte svårsålt i dagsläget.
– Vissa bostäder har gått ned litegrann men om man anpassar priserna efter hur marknaden faktiskt ser ut så fortsätter ruljansen också. Det kan vara svårt för mäklare att vara lika snabbt uppdaterade som dipparna faktiskt sker. När hus ligger ute med för höga startpriser så blir de ju kvar.
Även försäljningen av fritidshus har sjunkit. I Luleå såldes tre fritidshus i juni, enligt Svensk mäklarstatistik. Något mäklaren tycker är konstigt då fritidshusen brukar bli fler när boendekostnaderna ökar.
– För många blir det för dyrt att ha sommarstuga när boendekostnaderna går upp. Det borde ha varit fler stugor till försäljning i år än vad det har varit. Det förvånar mig litegrann.
– Om man ser på det senaste året så har räntorna gått upp flera procent. Den procenten borde vara relevanta när man inte har råd att ha kvar dem. Folk har ju bundna lån också och det utslaget ser vi inte riktigt än. Vi får se nästa år vad som händer, då kanske det finns ett jättestort utbud.
Shudan Zheng och hennes make började att kolla efter hus för två månader sedan. Idag bor de och deras tre barn, ett fjärde på väg, i en bostadsrätt i Luleå.
Under onsdagen var Shudan Zheng på en privat visning av en villa i Luleå.
– Jag har alltid bott och trivts i lägenhet men det blir annorlunda med en egen tomt. Då kan barnen springa ut direkt efter frukost och leka på gården.
Hon upplever en stor skillnad på möjligheten att få tillräckligt i bostadslån till skillnad från tidigare.
– Man måste jämföra och räkna på allt. Det är så hög ränta så allt blir mycket dyrare och letar man då något begagnat så är det elförbrukningen som blir dyrare, säger hon och fortsätter:
– Om vi inte kan köpa nu så avvaktar vi och fortsätter att spara pengar.