– Vad gäller bemanningen blir det en balansgång mellan behovet som finns och att man i stor utsträckning vill låta medarbetarna vara lediga, säger han.
Framför allt ökar de alkoholrelaterade skadorna under nyår, berättar han:
– Det brukar vara tuffare än en vanlig natt, med skador och misshandel, säger han.
Att få ihop bemanningen är tufft under hela året, men framför allt i år då Sunderby sjukhus förutom den vanliga akutmottagningen även bemannat covidakuten, vilket alltså innebär att det funnits två akutmottagningar under större delen av året.
– Sedan mars är allt annorlunda men vi har anställt lite mer personal än normalt, vilket gör att vi har lite högre grundbemanning. Vi har kunnat anställa vikarier och har dispens för ett antal inhyrda för att möta behovet, säger Mattias Morin.
Han säger att akutmottagningen i början av pandemin fick hjälp från personal från övriga kliniker på sjukhuset för att bemanna akutmottagningarna.
– Men inför sommaren minskade vi ner och flyttade från barnmottagningens lokaler till gamla akuten där vi har covidakuten. Vi såg att det var ett ganska lågt inflöde och då kunde de andra klinikerna dra tillbaka hjälpen, säger Morin.
Efter sommaren har flödet gradvis ökat men Morin säger att det går att samarbeta personalmässigt eftersom lokalerna ligger bredvid varandra.
– Nu går vi runt på minimibemanning. Vi bemannar så mycket som det behövs men det handlar också om att vår personal måste få vara lediga också, säger Mattias Morin.