Så ser hälsan ut för Norrbottens elever

Huvudvärk, magont, värk i rygg, axlar eller nacke gör att var tionde flicka i årskurs ett på gymnasiet regelbundet äter värktabletter.

Kerstin Brandt, skolsköterska inom Råneå rektorsområde, har förhoppningar om att hälsorapporten ska påverka politikerna så att hon och hennes kollegor i Norrbotten får mer tid för förebyggande arbete.

Kerstin Brandt, skolsköterska inom Råneå rektorsområde, har förhoppningar om att hälsorapporten ska påverka politikerna så att hon och hennes kollegor i Norrbotten får mer tid för förebyggande arbete.

Foto: Göran Ström

Luleå2008-10-10 06:00
"Den första riktiga länsbilden" av skolbarns hälsa och levnadsvanor presenterades i går. Rapporten bygger på samtal med drygt 7 000 elever, från förskoleålder till första året på gymnasiet, från samtliga kommuner utom Pajala.
- Majoriteten mår bra, sover bra och har vuxna att prata med, säger utredaren Annika Nordstrand.
Tecken på övervikt
Trots det upplever åtta procent av pojkarna och sju av flickorna att de sällan eller aldrig sover bra. En förklaring till det kan vara att många sitter framför datorn eller tv:n fram till det är dags att sova. Att hjärnan därmed ännu är igång.
Det stillasittande livet gör också att pojkarna visar tydligare tecken på övervikt. 32 procent av pojkarna på gymnasiet kan klassas som överviktiga eller feta. Skolsköterskorna är dock inte riktigt nöjda med att det är MBI som mäts, eftersom många på idrottsprogrammet har mycket muskelmassa.
Ett annat problem är läskdrickandet. I Norrbotten dricker nästan fyra av tio pojkar på gymnasiet läsk minst 3-4 dagar i veckan. Bland flickorna ligger siffran på elva procent.
Norrbotten i topp
- Norrbotten ligger i topp i läskanvändandet, inflikar Råneåsköterskan Kerstin Brandt.
Hon berättar också att bland Råneåeleverna har framkommit att många avstått från idrott och toalettbesök bara för att toaletter och duschar inte känts fräscha.
- Killarna har faktiskt varit mer besvärade än tjejerna.
Kartläggningen visar att flickorna känner sig mer stressade och är mer missnöjda med sin kropp.
När det gäller alkoholvanor, säger Annika Nordstrand, att det inte ser bättre ut än tidigare.
- Målet är att kunna senarelägga debuten. I unga år är man inte färdigutvecklad och fastnar lättare i beroende, säger Kerstin Brandt.
Flickorna i Norrbotten röker också mer än andra, medan pojkarna snusar.
Drogvanor undersöks
- De flesta i grundskolan skulle tacka nej om de bjöds på narkotika. En tiondel av pojkarna är dock inte riktigt säkra, säger Nordstrand som också konstaterar att många är osäkra på vad dopingpreparat är.
Hon tillägger att Norrbotten nästa år ska delta i en stor undersökning om niondeklassarnas drogvanor.
Trots nedskärningar i skolan finns önskemål från skolsköterskorna:
- Vi skulle vilja har mer utrymme att jobba mer preventivt på högstadiet, säger Anna Lundström som arbetar i Öjebyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om