Så säger Migrationsverket

Från Migrationsverkets håll ser man inte att lagändringen kommer att påverka arbetsbelastning och handläggningstider i någon större utsträckning.

Enkelt. Migrationsverket bedömer inte att ansökningarna blir komplicerade att behandla.

Enkelt. Migrationsverket bedömer inte att ansökningarna blir komplicerade att behandla.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Luleå2017-06-01 07:00

Norrbottens media har ställt en rad frågor till Migrationsverket angående lagändringen och fått svar på dessa via e-post av presskommunikatören Irene Sokolow. Enligt henne kommer det inte att krävas några särskilda intervjuer av de personer som ansöker om uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå.

– Den som söker ska lämna in sin individuella plan för gymnasiestudier eller motsvarande plan för vuxenutbildning eller folkhögskola. Så länge dokumentationen inkommer till oss kommer bedömningen i det enskilda ärendet att vara förhållandevis enkel.

Kan en asylsökande som redan har hunnit få utvisningsbeslut ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier?

– Den som har fått ett utvisningsbeslut omfattas inte av bestämmelserna. Undantaget är barn utan vårdnadshavare som annars skulle ha fått ett av- eller utvisningsbeslut med uppskjuten verkställighet, för att det saknas ett ordnat mottagande i hemlandet. Det är en särskild form av beslut som ett fåtal personer har fått.

Kan lagen omfatta de som har fått ett utvisningsbeslut, men hållit sig gömda under en tid?

– Endast ett fåtal personer med utvisningsbeslut kan omfattas av bestämmelserna (se svaret ovan). Personen måste också befinna sig i Sverige när ansökan om uppehållstillstånd lämnas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om