Så rullar du den perfekta palten

Kocken Johan Hedenström var på jobbet 05.30. Drygt fyra timmar senare serverade han 300 paltar – och guidar dig till den perfekta smaken.

Kocken Johan Hedenström stod för merparten av de 300 paltrullningarna på Ormbergets restaurang under tisdagen.

Kocken Johan Hedenström stod för merparten av de 300 paltrullningarna på Ormbergets restaurang under tisdagen.

Foto: Jimmy Landström

Luleå2018-05-29 14:14

Under tisdagen serverades palt med skirat smör, stekt fläsk och lingonsylt på Ormbergets restaurang i Luleå. Kocken Johan Hedenström, 42, var på plats på kneget klockan 05.30 och började med råvarorna.

300 paltar och drygt fyra timmar senare serverade han gästerna i restaurangen.

Nu ger den lokala stjärnkocken, som bland annat jobbat åt Brändögruppen och på Ebbenjarka med turister, tipsen på hur du lyckades få din palt att smaka som bäst.

– Det är ett härligt handjobb att rulla 300 som vi gjort här på morgonen, säger Hedenström till Norrbottens Affärer.

Vad är svårigheten med att få den perfekta palten?

– Det är att hitta konsistensen mellan mjöl och riven potatis. Den får inte bli för hård och inte för lös, säger han.

Hur gör man det?

– Den ska hålla ihop i kastrullen och inte bli för hård när den är färdig.

Hur ska den smaka?

– Den ska vara mjuk i mitten med lagom konsistens och sälta. Till det ska smakerna av fläsk, lingonsylt och smör ge en symbios av glädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om