Så rotar kommunen upp korruptionen

Jäv och mutor ska inte förekomma inom kommunen. Sedan den 1 oktober har man därför lanserat ett nytt visselblåsarsystem. Men vad händer när man blåser i kommunens pipa?

Nya visselblåsarsystemet ska stävja korruption i kommunen.

Nya visselblåsarsystemet ska stävja korruption i kommunen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-04-11 06:00

En visselblåsare är vanligen en person som läcker hemliga uppgifter till media så att de kan avslöja missförhållanden. Det var så Watergateaffären avslöjades. Det var därför som Chelsea Manning låstes in och Edward Snowden gömmer sig på hemlig ort.

Men kanske kan det skötas på ett annat sätt, utan medias inblandning.

Luleå kommun lanserade en egen visselblåsarfunktion i höstas. Beslutet fattades efter att man upptäckt brister i rutinerna kring korruption samt en intern utredning om mutor på stadsbyggnadsförvaltningen. Frågan utreddes och man tog fram flera förbättringspunkter. En av dem var att upprätta "en särskild rutin för rapportering av misstankar om korruption och andra oegentligheter". Kommunen upphandlade en visselblåsarfunktion med företaget Lantero, systemet sattes i gång i oktober.

– Det möjliggör för anmälaren att vara anonym. Sedan bedömer vi anmälan och ger kommunen rekommendationer på åtgärder, säger Petter Tiger, VD för Lantero.

För att bedöma anmälningarna tar man hjälp av revisionsbyrån PwC. Men innan dess har anmälningarna krypterats och anmälarens ip-adress dolts så varken revisorerna eller kommunen kan spåra avsändaren.

Hur får allmänheten reda på dessa missförhållanden?

–Det är det som är poängen, att kommunen ska kunna hantera det på egen hand. Många som anmäler vill bara att problemet ska bli löst, inte att det ska dras upp i media, säger Tiger.

Han tror dock att anmälare kommer vända sig till media om kommunen inte vidtar några åtgärder.

När anmälningarna når kommunen är det Jenny Nilsson eller Birgitta Nilsson på personalkontoret som tar emot dem. Efter ett halvår har sex anmälningar kommit in.

– En av dem behövde utredas internt med det visade sig redan vara påbörjat. Flera avskrevs också direkt av PwC säger Birgitta Nilsson, personalchef.

Anmälningarna har inte synts i kommunens diarium.

– Vi har famlat lite med det där erkänner jag. Vi var oroliga i början att anmälare skulle råka uppge information som röjer deras identiteter.

– Men det är inte så att vi vill mörka något, säger hon.

När anmälningarna kommer in till kommunen och börjar utredas så blir de offentliga handlingar.

Birgitta Nilsson har fått många frågor från andra kommuner om Luleås visseblåsarsystem.

– Det har ju varit en del skandaler de senaste åren. Vi har trott att vi är fria från korruptionen i Sverige... men det är vi inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om