Så röstar Norrbotten: M + S = sant?

Socialdemokraterna riskerar att förlora egen majoritet i Luleå men kan inte räkna med stöd från Moderaterna – trots samsyn gällande Framtidens skola och utförsäljning av allmännyttan. "Vi är varandras motpoler ideologiskt", säger Anders Josefsson, M:s gruppledare.

"Vi har inte lyckats få ihop en gemensam agenda, det har spretat i många frågor", säger M:s gruppledare om den borgerliga oppositionen.

"Vi har inte lyckats få ihop en gemensam agenda, det har spretat i många frågor", säger M:s gruppledare om den borgerliga oppositionen.

Foto: Thyra Olsson

Luleå2018-05-18 10:05

Moderaterna har medvind i vår opinionsundersökning och går fram närmare tre procentenheter till 15,5 procent, sett till riksdagssympatier (se faktaruta).

– Ett kvitto på att vi gör något rätt. Samtidigt ska vi inte dra alltför stora växlar. Vi är tillbaka till de nivåer som vi hade år 2010, men vi kan betydligt bättre än såhär, säger Anders Josefsson, gruppledare i Luleå.

Han är förvissad om att partiet gör ett bättre kommunval, jämfört med 2014 när M fick cirka 13 procent.

– Vi har svaret på samhällsutmaningarna gällande kommunens ekonomi och tillväxt. Och bostadsbyggandet är nyckeln för att vi ska fortsätta att växa.

Enligt Anders Josefsson har M medverkat till att just bostadsbyggandet har tagit fart i Luleå.

– Försäljningen av Lulebos bestånd, när vi fick hit nya aktörer, var ett beslut som S tog tillsammans med oss – och det var väldigt bra.

Opinionsmätningen indikerar samtidigt att S förlorar egen majoritet men Anders Josefsson är inte villig att valsamverka med S för att därigenom få mer inflytande.

– Inte en bra lösning om de två största partierna, varandras motpoler ideologiskt, skulle styra kommunen. Däremot kan vi samarbeta i viktiga frågor, med en pragmatisk hållning.

Anders Josefsson har tidigare utlovat en ”borgerlig samling” inför valet 2018, men är också självkritisk.

– Vi har inte lyckats få ihop en gemensam agenda, det har spretat i många frågor.

Bland annat gick M på tvären med övriga borgerliga partier och röstade med S när medborgarinitiativet om en folkomröstning kring Framtidens skola stoppades.

Ett ställningstagande han försvarar även i dag.

– Skolstrukturomvandlingen är oerhört viktig, nödvändig för att säkerställa skolans framtida kvalitet.

Hur ska ni lyckas med en borgerlig samling?

– Tiden är alldeles för kort inför höstens val, vad gäller exempelvis en gemensam budget. Däremot måste vi ”täta upp” samarbetet på andra sätt.

Hur då?

– Vi har redan suttit ner och pratat. Framöver kommer också vår gemensamma motion om valfrihet i äldreomsorgen att landa hos kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Anders Josefsson (M).

Fakta/Undersökningen

Opinionsläget i Norrbotten, sett till riksdagssympatier:

M: 15,5 % (12,9%)

L: 3,5 % (3,2%)

C: 5,8% (4,5%)

KD: 1,8 (3%)

S: 42,6 % (48,7%)

V: 11,1% (8,6%)

MP: 4,2% (4,9%)

SD: 13,3 %(11,0%)

FI: 1,0 % (2,4%)

Annat parti: 1,3% (0,8%)

Mätningen är utförd av Novus på uppdrag av NSD, Norrbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen, SVT Norrbotten och SR Norrbotten. Undersökningen har genomförts per telefon och omfattar 1 003 intervjuer med slumpmässigt urval. Intervjupersonerna – 49 procent män och 51 procent kvinnor – är bosatta i olika delar av länet och har olika åldrar och utbildningsnivåer.

Opinionsundersökningen innehåller väljarbarometrar för riksdagsvalet i Norrbottens valkrets och till regionvalet. Dessutom ställdes ytterligare sex opinionsfrågor.

Intervjuerna genomfördes 4–22 april.

Källa: Novus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om