För att hänga med i de digitala svängarna byter socialförvaltningen ut de gamla analoga trygghetslarmen mot nya digitala. Förut var det två olika avgifter för larmen men de har nu bytts ut mot ett gemensamt.
– Det känns skönt att ha rott i land, och för våra kunder att ha trygghet, säger Maria Porsberger, på Luleå kommuns larmgrupp.
Larmen har varit planerade under en längre tid och blivit testat av olika grupper. De fungerar genom att placera en larmtelefon på en plats i boendet med bra teckning och tillgång till elektricitet. När kunden faller eller skadar sig ska de bara behöva trycka på knappen som antingen sitter som ett armband runt handleden eller kring halsen. Den skadade personen kan efter det prata med den kontaktade larmpersonalen rakt ut i luften via telefonen. Förut har telefonerna varit kopplade via det analoga nätet, men det är någonting som inte behövs längre.
– Det är ingen som reagerat negativt. Det finns många som haft analoga telefoner tidigare och nu kan säga bort dem, så hittills är det positiva reaktioner.
Larmet ska gå att förflytta och ta med till exempelvis sommarstugan, förutsatt att det finns teckning och el. Men om det däremot skulle ske ett fall en bit från huset kan det hända att kunden blir liggande.
– Det fungerar inne, men det finns ju ingen GPS så den kan ju inte spåra ute. Där måste man ta andra vägar, säger Maria Porsberger.