NSD har tidigare skrivit om den fördyrade ombyggnaden av Luleå Energi Arena. Kommunen ställde ersättningsanspråk på konsultfirman Arkitekthuset Monarken som man anser inte har uppfyllt sin del av avtalet.
– Konsulten var sen med leveransen av bygghandlingarna. Sedan visade det sig att de innehöll betydande brister, säger Jesper Klefsjö, avdelningschef vid tekniska förvaltningen.
De sena handlingarna ledde till att projektet försköts, vilket förorsakat kommunen13 miljoner kronor i störningskostnader.
På måndagen meddelade kommunen att Monarken betalar 1,82 miljoner kronor enligt det vite som fanns i avtalet. Dessutom betalar företaget 2 miljoner kronor för den skada kommunen lidit.
Enligt avtalet skulle kommunen kunna få ut maximalt 5,2 miljoner utöver vitet, men för att få ut ersättning i en juridisk process krävs att konsulten genom sin underkonsult varit vårdslösa i sitt agerande vilket är svårt att bevisa.
Har ni övervägt en rättslig process?
– Ja, absolut. Vi har haft långa diskussioner med både avtalspartner och jurister. Vår bedömning är att vi har lyckats bra utifrån de avtal vi har. Vi kan inte se att det skulle ha gått bättre om vi hade gått till tvist, säger Jesper Klefsjö.
En följd kan bli att avtalen förändras i framtida projekt.
– Vi kommer till exempel att överväga att inte avtala om vite gällande tidsförseningar för att kunna ställa fullt skadeståndskrav på en konsult, säger Jesper Klefsjö.
Utöver de nämnda 13 miljonerna tillkom att stålkonstruktionen krävde förändringar som drev upp kostnader för rivning och håltagning. Man hittade också olja i samband med schaktning och tvingades till sanering.
Totalt uppgår fördyringen till 30 miljoner kronor. Från dessa ska dras de närmare fyra miljonerna som Monarken betalar i vite och skadestånd.
När allt summerats landade slutkostnaden på 206 miljoner i stället för beräknade 180 – en ökning med 14 procent.
En konsekvens av fördyringen är att en ökad driftskostnad med en miljon kronor per år drabbar fritidsförvaltningen.
NSD har sökt företrädare för Monarken.