Läs mer: Fyra personer misstänks för brotten
I våras publicerade vi artikelserien Brännpunkt Porsön. Då hade området drabbats av åtskilliga bränder, skadegörelse, och annan brottslighet, som misshandel, hot och trakasserier.
Polisen: "Det allvarligaste vi har sett"
I flera fall är brotten ouppklarade, i andra fall har gärningspersoner inte kunnat ställas inför rätta eftersom de när brotten begicks fortfarande var under 15 år och därmed inte straffmyndiga. Polisen har haft svårt att få fram vittnesuppgifter. Under 2017 blev också den typ av brottslighet som innebär att gärningsmän försöker påverka vittnen och målsägare från att berätta om vad de sett och varit med om betydligt vanligare än tidigare på just Porsön. Oerhört allvarligt, konstaterar Stefan Ström.
Hur märker ni att det har blivit lugnare på Porsön nu?
– Vi märker det på flera sätt. Medborgarna har gett oss den återkopplingen och vi har själva märkt det genom vårt arbete på Porsön. Ett annat exempel är när Jan Björklund (partiledare för Liberalerna, reds. anm.) besökte Porsön och uttalade sig om området. Det blev ju ramaskri, folk som bor i området upplevde inte alls att det var så oroligt som han sade.
De senaste månaderna har flera personer som har varit inblandade i oroligheterna, eller tillhör den grupp som misstänks ligga bakom en stor del av brottsligheten, blivit åtalade och dömda.
Enligt en poliskälla är det fem ungdomar i 14-15-årsåldern som har varit gruppens kärna. Två av dem bor inte längre kvar i området och en av dem, en 15-årig pojke, häktades i slutet av november, misstänkt för rån. Samma 15-åring dömdes för misshandel i augusti, efter att ha skurit en 21-årig man, även han med kopplingar till den kriminella grupperingen på Porsön. Han dömdes till ungdomsvård och har avtjänat sitt straff på ett slutet ungdomsboende.
Koppling mellan knivskärning och brottslighet på Porsön
– En orsak till att det har blivit lugnare är att vi har lyckats lagföra ett antal personer. De sitter inte bakom lås och bom i dag, men några av dem har dömts och andra väntar på rättegångar och eventuella domar. Kommunens insatser har också bidragit till att städa upp på området, säger Stefan Ström.
Porsöligan åtalas för flera brott
I samband med publiceringarna i våras framkom det att ungdomarna såg sig själva som ett gäng och en 20-årig man som framstod som något av en ledargestalt uppgav till Norrbottens Media att ungdomarna var "soldater i krig med polisen".
"Vi använder våld om det behövs"
Men då, liksom nu, vidhåller polisen att det snarare handlar om en löst sammanhängande grupp.
– De uppträder lite si och lite så, i olika konstellationer. De är en grupp unga som träffas och så händer det grejer.
20-åringen har enligt Stefan Ström aldrig själv varit särskilt synlig i Porsö centrum, men polisen misstänker att han har haft ett finger med i spelet i vissa av händelserna.
– Det är mest den här svansen av unga omkring honom som har sprungit runt i Porsö centrum och ofredat folk, utan att det har lett till någon polisanmälan.
Nattvandraren: "En liten klick som bråkar"
Klart är att 15-åringen har haft en central roll.
I höstas framkom det att övervakningskameror ska placeras ut i Porsö centrum. Än har det inte skett men enligt Stefan Ström är det på gång inom kort. En viktig del i att stävja oroligheterna har varit dialogen med föräldrar till de utpekade ungdomarna.
– Det är inte myndigheter som har makten över ungdomarna, det är föräldrarna.
– Det är inga extrema åtgärder som vi har vidtagit. Vi har utgått från Porsön när vi har gjort andra insatser, som trafikkontroller, narkotikainsatser och när vi har fotpatrullerat. När vi kan se en positiv förändring i de trygghetsmätningar som görs i området, då har vi uppnått målet, säger Stefan Ström.