Så minns vännerna Ylva Strutz

Under lördagen kom beskedet om att Ylva Strutz, tidigare gruppledare för Liberalerna i Luleå, hastigt gått bort.

Ylva Strutz har avlidit. 68 år gammal.

Ylva Strutz har avlidit. 68 år gammal.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2016-08-07 16:14

Ylva Strutz gick med i Folkpartiet, numera Liberalerna, 1973 och blev partiets gruppledare i mitten av 1990-talet. Hon var verksam inom politiken fram till 2007 då hon klev av sin post på grund av hälsoskäl. Liberalernas nuvarande gruppledare Thomas Olofsson minns Ylva Strutz med värme.

– Hon var en väldigt god vän och en person som alltid fungerat som en mentor och rådgivare för mig. Ylva har alltid varit en person som lyft fram de sociala frågorna inom politiken i Luleå och hade ett otroligt brinnande engagemang, säger han.

Thomas Olofsson berättar vidare om den nära relationen till Ylva Strutz efter att ha arbetat tillsammans med henne under nästan två decennier.

– Vi har ju i princip jobbat dag och natt höll jag på att säga under 20 års tid. Hon har varit här på många expeditioner och ibland brukar jag säga att hon varit som en reservmamma för mig.

– Ylva var också en fantastisk debattör. Hon kunde vara hård, absolut, men var alltid väl påläst och rättvis. Hon var också starkt bidragande till den isväg vi har som löper runt Luleå. Det är en stor förlust för partiet.

Även kommunalrådet Yvonne Stålnacke instämmer i Thomas Olofssons ord.

– Jag har ju aldrig jobbat politiskt med Ylva eftersom hon slutade innan jag kom in i kommunpolitiken. Men vi har suttit i en del utredningar tillsammans och jag kan bara säga att hon var en otroligt fin person. Hon hade en väldigt rak linje i sin politik och jag uppskattade henne väldigt mycket, säger hon.

Ylva Strutz blev 68 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om