Så löser konsumenterna matkrisen

De lokala böndernas dåliga skördar kan skapa en matkris bland lokalproducerade produkter. Det gör att det kan bli ont om länets egna varor i butikerna under sensommaren och hösten.

VÄLJER ANNAT. Ruth Krekula säger att hon skulle köpa andra svenska varor om de lokala produkterna skulle sina.

VÄLJER ANNAT. Ruth Krekula säger att hon skulle köpa andra svenska varor om de lokala produkterna skulle sina.

Foto: Johan Eklöf

LULEÅ2015-08-07 07:00

Ett problem konsumenterna löser på sina egna sätt.

De personer NSD pratat med gillar att köpa lokalproducerad mat och när de närproducerade produkterna minskar i affärsdiskarna hittar de sina egna lösningar.

Ruth Krekula är i full färd att handla varor på en matvarubutik i Luleå under torsdagen. Hon brukar handla mycket av sin mat ur det lokala sortimentet. Framför allt ägg, yoghurt, ost och grönsaker.

– Jag betalar gärna någon krona extra för att stödja lokala lantbrukare. Det är tråkigt för bönderna om det går dåligt, säger Ruth Krekula.

Ändå står hon lugn inför en eventuell minskning av produkterna som brukar hamna i hennes varukorg.

– Skulle det bli färre av de lokala varorna och att priserna skulle bli för höga får jag helt enkelt köpa något annat märke. Men då gärna svenskt, utländska produkter försöker jag undvika, säger Ruth Krekula.

Luleåbon Lars Nilsson brukar köpa kött från lokala producenter. En produkt som enligt rapporter kommer vara en av de största bristvarorna i butikerna framöver.

– Det vore synd. Kan jag välja lokalproducerat gör jag det. Men tar det slut får jag helt enkelt köpa annat svenskt i största möjliga mån, säger Lars Nilsson.

Lena Andersson handlar de flesta livsmedel lokalt och hon blir inte alls överraskad när hon får höra om de dåliga skördetiderna.

– Jag har hört om dem. Men jag kommer besöka Bondens Marknad i augusti och där finns alltid lokalproducerad mat.

Vad är det som gör att du vill äta mat som gjorts i närheten?

– Det är framför allt smaken. Den är bättre på det lokalproducerade, säger Lena Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om