Så klarar du rötmånaden

Rötmånaden är här och det är extra viktigt att tänka på hygienen och hur mat förvaras.

Foto: S÷REN ANDERSSON / TT

Luleå2017-07-27 10:19

Enligt bondepraktikan infaller rötmånaden i slutet av fruntimmerveckan och håller i sig fram till slutet av augusti. Rötmånaden innebär att maten riskerar att bli dålig snabbare än vanligt på grund av värmen. Sofia Vallström är miljöinspektör på Luleå kommun och hon säger att det inte är temperaturen i sig som är problemet, utan värmen i kombinationen med dålig hygien och förvaring.

Baktiererna trivs i värmen och har livsmedlen inte hanterats på ett bra sätt kan bakterierna växa till sig och människor bli sjuka.

– Det man kan göra är att sänka temperaturen i kylen till fyra grader, desto kallare ju längre hållbarhet, säger Sofia Vallström.

Hon säger också att det är viktigt att inte lämna saker framme i värmen för länge och ett annat tips är att ta med kylklampar till affären om sträckan mellan butiken och hemmet är lång.

– Då bryter man inte kylkedjan och bakterierna hinner inte växa till sig.

Hur ska man tänka kring bäst före-datum?

– Även om det är rötmånad gäller det fortfarande att lukta och smaka, säger hon.

Enligt Sofia Vallström finns inga riskfria produkter att äta för att inte bli sjuk, allt handlar om hygien, beredning och förvaring. Alltid kan något gå snett. Men allra känsligast är kött och exempelvis räkor som kan, om maten kontamineras, ge upphov till magsjuka. Livsmedelsverket ger bland annat som tips på hemsidan att hålla varm mat varm och kall mat kall, och att lägga den känsligaste maten i den kallaste delen av kylen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!