Så kan rasism bekämpas

På torsdagen besökte den antirastistiska stiftelsen Expo:s vice vd Alexander Bengtsson Luleå för att prata om hur ett samhälle kan agera mot rasism.

ANTIRASIST. Alexander Bengtsson är vice vd på stiftelsen Expo. På torsdagen besökte han Luleå för att prata om strategier för att motverka rasism.

ANTIRASIST. Alexander Bengtsson är vice vd på stiftelsen Expo. På torsdagen besökte han Luleå för att prata om strategier för att motverka rasism.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-04-24 16:34

Möten mellan människor och socialt ansvar. Det menar Alexander Bengtsson från Expo är viktiga delar i en lyckad kamp mot rasism. Föredraget var en del av ett program kring antirasism och mänskliga rättigheter som studieförbundet Sensus ordnat på Lillan. Alexander Bengtsson är utbildningsansvarig på Expo och har tillsammans med Daniel Poohl skrivit boken "Positiv antirasism". De tror på förebyggande insatser som att aktivt skapa sammanhållning mellan grupper och att tidigt fånga upp människor som är på väg in i högerextrema sammanhang. Alexander Bengtsson menar att det är viktigt att skapa utrymme för lokalsamhället att mötas och bygga upp en gemenskap. Att man på så vis minskar grogrunden för rasism.

– När vi säger att vi vill ha gemenskap så försätter vi rasisterna i ett dilemma. När människor från olika grupper går tillsammans kan inte rasisterna kalla antirasism för extremism.

Han ger konkreta exempel som idrottsevenemang, nattvandring och den typ av läxhjälp som "Ett Luleå för alla" arrangerat.

– Vi behöver visa vilket samhälle vi vill ha. Något som Luleå gestaltar bra. Ett Luleå för alla är en konsekvens av tidigare hot och deras läxhjälp är ett klockrent exempel där människor möts.

I Norrbotten har frågan om främlingsfientlighet de senaste veckorna aktualiserats på nytt. Hakkors har klottrats på olika ställen, en nazistflagga har hissats vid Luleås stadshus och en ung politiker har hotats i sitt hem.

Vad vill man uppnå genom att hota en ung politiker?

– Man vill sabba demokratin och yttrandefriheten, säger Alexander Bengtsson.

Varför ser vi detta i Norrbotten nu?

– Det är valår. Vi har den största mobiliseringen i modern tid, av en nazistisk rörelse med självförtroende. Dels beror det på SD i rikspolitiken och så inspireras man av andra länder och likasinnade.

Vilka är nazisterna i Norrbotten?

– De är en brokig skara personer. En liten fanatisk grupp som fått upp tempot.

Har norrbottningar anledning att vara oroliga?

– Nej, men vi ska alltid vara uppmärksamma. Demokratin är inte självklar.

Nazistaktionerna i Norrbotten

14 april, Piteå: Hakkors upptäcks klottrade på utsidan av Framnäs folkhögskola

16 april, Piteå: Hakkors upptäcks klottrade på väggen till Hortlax kyrka

18 april, Luleå: En ung politiker hotas i sitt hem med nazistiska slagord

20 april, Luleå: En flagga med hakkors hissas utanför Luleås stadshus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om