Så kan Norrbotten påverka Bryssel

Hallå Mikael Janson, chef för North Sweden European Office i Bryssel som på ett frukostseminarium på tisdagen berättade om hur Norrbotten kan påverka i Bryssel.

Mikael Janson, vd, North Sweden European office, är en viktig person för Norrbotten. Han arbetar med att föra fram de nordligaste länens frågor i EU.

Mikael Janson, vd, North Sweden European office, är en viktig person för Norrbotten. Han arbetar med att föra fram de nordligaste länens frågor i EU.

Foto: elisabeth hedman

Luleå2013-05-08 04:32

Ge ett exempel på hur Norrbotten kan påverka i Bryssel.
- Tack vare det arbete som gjorts av bland andra våra EU-kontor och North Sweden European Office, som är Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU, kan vi få en miljard extra i tilldelning utifrån glesbygdsfaktorn den kommande programperioden. Den som inte syns finns inte. Vi har sett till att synas.

Så nu är Norrbotten/Västerbotten-regionen känd i EU?
- Ja, regionen ses numera som en konstruktiv samtalspartner. I juni kommer en delegation från EU-parlamentet till Kiruna för att informera sig om LKAB, råvarufrågan, stadsflytten och för att besöka rymdcentrumet. Det handlar om att skapa förståelse för glesbygdsfaktorn. Vi är ju världsledande på flera områden samtidigt som vi bor i glesbygdslän.

Vad kan en extra miljard från EU innebära för Norrbotten?
- Satsningar på infrastruktur och bredband till exempel. Den så kallade Botniska korridoren, med Norrbotniabanan, ses av EU som en av Europas viktigaste länkar att satsa på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om