Norra hamns utveckling har länge varit en glödhet fråga, och nu händer det saker.
Luleå energi bidrog nyligen till debatten genom att utveckla ett gammalt förslag om att förvandla "Trekanten" till en park som kopplas ihop med strandpromenaden genom att Skeppsbrogatan dras om.
Tidigare i juni hade kommunen och de fyra utvalda aktörerna presenterat uppfräschade planer för brandstationstomten, med bland annat en spektakulär bro som band samman guldläget med hamnstråket.
Luleå kommun presenterade 2018 en förstudie kring just det sistnämnda, och tog ett litet steg förra året, när man ändrade detaljplanen och tillät permanenta bygglov för exempelvis restaurangfartyg och bryggor vid kajen.
Men något helhetsgrepp är ännu inte kopplat.
Det finns nämligen en del lösa trådar, som exempelvis hur trafiksituationen för Smedjegatan ska lösas. Den utvecklingsplan som kommunen arbetar med för centrum är pausad tills vidare.
– Alla vill ju se en lösning för Norra hamn men det finns inget färdigt i dag. Jag tycker det är intressant att Luleå energi tar ett initiativ. Deras visionsförslag kommer vi att vilja titta närmare på, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.
Att detaljplanen för vatten vann laga kraft var ett efterlängtat besked för Fredrik Sidevärn, som driver Bistron i teatermagasinen.
– Det är ingen hemlighet att vi länge haft ambitioner om att få till en etablering på vatten, säger han.
Nu visar Bistron de skisser som man tagit fram till dialogen med kommunen. En flytande, inglasad och överbyggd restaurangdel som är tänkt att samsas med turbåten Laponia vid kajen.
Fredrik Sidevärn betonar att ingenting ännu är bestämt kring bygget.
– Det här är visionsskisser på hur det kan se ut. Vad vi ska bygga och hur stort...det får framtiden utvisa.
Fredrik Sidevärn fortsätter:
– Men vi har för länge sedan bestämt oss för att det inte ska bli något jättelikt trädäck som är beroende av sol. Vi vill skapa något annat. Kanske inte en helårssatsning men definitivt något vädersäkrat. Sedan är det viktigt att bygget smälter in och passar in i omgivningen med kulturhistoriska byggnader.
Coronakrisen har dock stökat till planerna.
– Det går inte att sätta någon tidsplan som det ser ut i dag. Vi får se om vi kan ta ett första steg nästa sommar. Eller kanske rent av flera steg, säger Fredrik Sidevärn.
Lite av samma sits har kretsen kring konkursdrabbade Nöjesgruppen, som drivit Bistro bar brygga, i folkmun Färjan. De har köpt tillbaka konkursbona och siktar i första hand på att starta året runt-verksamheterna Arenarestaurangen, Allstar, Holy Cow och CG Bar under hösten.
– Det är vår förhoppning. Vi måste börja där, säger Henrik Gröntvedt, driftansvarig.
Samtidigt lever i högsta grad planerna på att göra en storsatsning på Färjan, vars framtid varit oviss på grund av krav på omfattande ombyggnationer för att anpassa arbetsmiljö och brandsäkerhet.
Förra sommaren var verksamheten delvis öppen. I år är allting stängt.
Gröntvedt berättar att de har tagit fram färdiga skisser på hur båten och bryggorna kan byggas om, något han inte är redo att visa upp ännu. Men det handlar om en satsning på sex till åtta miljoner.
– Nu är allting så osäkert att det inte går att göra någonting. Allting beror på hur hela situationen med pandemin utvecklar sig, säger han.