Så kan branden på Ekorrstigen ha startat

Nu söker polisen orsaken till den våldsamma branden på Ekorrstigen i Luleå som startade på fredagskvällen. Det finns en teori men polisen är försiktig att slå fast brandorsaken.

Drönarpiloten Martin Holmström och polisen Emma Gustavsson undersökte ruinerna efter branden på Ekorrstigen.

Drönarpiloten Martin Holmström och polisen Emma Gustavsson undersökte ruinerna efter branden på Ekorrstigen.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2023-05-15 16:03

Det har gått drygt två dygn sedan en totalbrand slukade flerfamiljshuset på Ekorrstigen på Hertsön i Luleå. På måndagsförmiddagen rykte det fortfarande från bostadshuset och lukten av brandrök var markant.

NSD och Kuriren kommer till brandplatsen samtidigt som polisens tekniker.

– Vi är här för att dokumentera. Vi kommer gå runt och fotografera och dessutom har vi en drönare som filmar och dokumenterar huskroppen, säger kriminalteknikerna Stefan Mella, Cecilia Rönnbäck och Josefin Nilsson.

Stefan Mella berättar:

– Det är för varmt för oss att gå in i byggnaden, men det finns även en viss rasrisk.

På en kulle intill Ekorrstigen står drönarpiloten Martin Holmström och polisen Emma Gustavsson. Deras uppgift är att filma och fotografera med sin drönare, detta för att ge polisens tekniker och förundersökningsledaren en rimlig chans att se huset från alla vinklar.

Det finns för närvarande ingen misstänkt för branden, det finns dock en teori om att branden startat på grund av ett konstruktionsfel i fläktsystemet som ligger på loftet till byggnaden, precis där vittnen påstår att branden startade.

Polisen har tagit del av den informationen men förundersökningsledaren Fredrik Hansson vill i nuläget inte kommentera teorin. Han säger bara att det har framkommit att det varit problem med fläktsystemet senaste vintern.

Fredrik Hansson tror att det kommer bli svårt att utreda brandorsaken, vilket även kriminalteknikern Stefan Mella antyder.

– Alltid vi en totalbrand är det svårt att få fram orsaken. Nu går vi vidare och avvaktar teknikernas utredning och sedan ska vi prata med räddningstjänsten plus att vi ska sammanställa de vittnesförhör vi har genomfört, säger Hansson.

På brandplatsen fanns även personal från Lulebo, bland annat fastighetschefen Rickard Lindbäck. Hans uppgift just nu är att ta hand om de drabbade hyresgästerna.

– Vi har löst boende i alla akuta fall men nu måste vi ordna en mer långsiktig bostadssituation för de allra flesta och då menar jag permanenta lösningar. Det är vårt mål just nu, säger han.

Rickard Lindbäck säger också att det är högst troligt att det nu raserade huset kommer att byggas upp på nytt.

 När återuppförande kommer att starta är omöjligt att sia om. Föst ska all utredning redovisas innan ett nytt husbygge kan starta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!