Vi har tidigare berättat om Hans-Erik Paulsen som lever med kronisk värk men inte kan få rätt vård eftersom han är norsk medborgare och norska staten vill inte betala för vården i Sverige, enligt hans fru Anna-Stina Svakko.
Här berättar Stefan Stridsman hur vården ser ut i Norrbotten. När primärvården inte räcker till kan patienten remitteras till specialistsjukvården: smärtrehabiliteringsteamet vid Sunderby sjukhus.
– Vi har smärtrehab och smärtbehandling i samma verksamhet. En del patienter kan få smärtoperation som åtgärd och sedan rehabilitering eller tvärtom, säger Stefan Stridsman.
En rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har visat att samordnad och aktiverande rehabilitering med tvärprofessionella insatser ger bättre resultat än enstaka åtgärder som inte aktiverar patienten – som enbart medicinering.
– Vi ser att man får bättre resultat om man jobbar i team jämfört med unimodala insatser.
Den stora utmaningen är att få ihop patientens vårdkedja tillsammans med primärvården, säger Stridsman:
– På en del hälsocentraler har man bra förutsättningar och alla kompetenser som behövs, men en del hälsocentraler har bemanningsutmaningar.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram vad man kallar "standardiserade personcentrerade vårdförlopp" för personer som lever med kronisk smärta, som ska implementeras under hösten.
– Det är ett sätt att säkerställa att patienter får en sammanhållen och god vård.
Men det som är viktigt är att patienten får rätt insatser i rätt tid.
– Om man haft långvarig smärta i tio års tid är det svårt att kunna få en förbättring jämfört med insatser i ett tidigare skede.
Att patienten får behandling sent kan bero på flera saker: dels att personen inte sökt hjälp i tid men också för att primärvården väntat med att remittera och istället exempelvis enbart behandlar med smärtlindrande läkemedel.
Samtidigt är regionens vårdskuld och bemanningsbrist ett problem.
– Vi har en smärtbehandlingsverksamhet som gör avancerade ingrepp med ryggmärgsstimulering där patienter med nervsmärta kan få väldigt bra resultat. Men på grund av personalbrist har det blivit trångt på operationsavdelningen där prioriteras patienter med akuta behov i första hand, säger Stefan Stridsman.