Så här gick det med polisens medborgarlöften

Nja, ja, ja, ja (men inte enligt statistiken). Det är facit när medborgarlöftena för 2017 i Luleå granskas efter drygt ett år.

Det var då. Januari 2017 skrev Yvonne Stålnacke och Ulf Sköld på de gemensamma medborgarlöftena till kommunens invånare. Stefan Ström, till höger, redovisar resultatet idag.

Det var då. Januari 2017 skrev Yvonne Stålnacke och Ulf Sköld på de gemensamma medborgarlöftena till kommunens invånare. Stefan Ström, till höger, redovisar resultatet idag.

Foto: Håkan Svensson

Luleå2018-02-12 18:47

I mitten av januari förra året undertecknade lokalpolischefen Ulf Sköld och dåvarande kommunalrådet Yvonne Stålnacke de nya medborgarlöftena för 2017 som representanter för polisen och kommunen. Det handlade bland annat om rent konkreta åtgärder, som att genomföra minst två trygghetsvandringar och minst 50 trafikkontroller i kommunens byar.

Andra var lite mer obestämda, som till exempel löftet att "införa arbetsmetoder för sociala insatsgrupper och stärka samverkan kring unga personer".

Kommissarie Stefan Ström, kommunpolis med ansvar för Luleå och Boden, konstaterar att polisen i nästan alla fall levt upp till sina löften.

Två trygghetsvandringar har genomförts, på Porsön och Mjölkudden.

– Den ena, på Porsön, den 1 februari, och den andra, på Mjölkudden, den 30 november.

Om det blir ja på frågan om löftet om trygghetsvandringar genomförts, så känns det som "nja" är det rätta svaret vad gäller löftet att "införa arbetsmetoder för sociala insatsgrupper".

– Kommunen har nu utarbetat hur det här ska gå till, säger Stefan Ström.

Men ännu inte grupperna införda.

Bland medborgarlöftena fanns också att informera ensamkommande flyktingbarn om polisens roll i samhället och lagar och förordningar i Sverige.

Där är svaret på frågan om löftet uppfyllts defintivt ja.

– Alla boendena besöktes under veckorna 9 och 10. Det kändes helt klart som om att många av ungdomarna fick klart för sig att polisen i Sverige inte är den samma som i vissa hemländer.

Vid besöken på boendena medverkade vid flera tillfällen även Räddningstjänsten och brandsyn på boendena genomfördes.

– Under sportlovsveckorna fanns alla de berörda på sina boenden och vi kunde nå dem, berättar Stefan Ström.

– Det medborgarlöftet är till hundra procent uppfyllt.

Minst 50 trafikkontroller i byarna och ökad polisiär närvaro i byarna:

– Vi har definitivt och absolut gjort 44 trafikkontroller i Luleås byar under 2017. Och vi har i verkligheten gjort fler, men de är inte kodade så i vår statistik, säger Stefan Ström.

Trafikkontrollerna har ofta kombinerats med den utlovade ökade polisiära närvaron i byarna.

– Det har i praktiken till exempel gått till så att när vi har genomfört en trafikkontroll i Råneå, så har vi inte åkt direkt tillbaka till Luleå. Vi har istället åkt till torget, gått in på medborgarkontoret eller pratat med Råneåborna på annat sätt.

Just i dagarna slutförs arbetet med dialogen med medborgarna ska se ut 2018.

– Vi sitter tillsammans och funderar på det. Vi beräknar att bli klara kommande vecka, säger Stefan Ström.

Medborgarlöftena 2017

Införa arbetsmetoder för sociala insatsgrupper – Stärka samverkan kring unga personer.

Genomföra minst två trygghetsvandringar – Öka trygghetskänslan, medborgardialog.

Ge information till ensamkommande flyktingbarn vid etablerade boenden per den 31 mars 2017 – Öka förståelsen för lagar och regler i Sverige samt polisens roll i samhället.

Genomföra minst 50 trafikkontroller i kommunens byar – Ökad polisiär synlighet och närvaro utanför tätorten.

Källa: Luleå kommuns hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om