Så håller arbetarna sig varma i superkylan

Arbetet med Östra länken stoppas inte på grund av kylan. Markarbetarna gör allt från att förbereda inför nästa moment till att dansa tango för att hålla värmen. "Man känner sig som en säl iförd 42 lager kläder", säger Julia Hjalmarsson.

Projektet har hållit på sedan hösten 2014. Nu är de framme vid etapp 4F som innebär vatten- och avloppsledningar mellan Mjölkuddsbanken och Notviksstan.

Projektet har hållit på sedan hösten 2014. Nu är de framme vid etapp 4F som innebär vatten- och avloppsledningar mellan Mjölkuddsbanken och Notviksstan.

Foto: Jenny Stjernström

Luleå2019-01-23 18:57

Tjockstrumpor, arbetsskor, flecetröja och långkalsonger. Ja, flera lager kläder under arbetskläderna krävs för att markarbetarna som jobbar med Östra länken ska hålla värmen. Med Bodenvägen på ena sidan och Scandic på den andra pågår kommunen och NCC:s jätteprojekt för vatten och avlopp.

– Vi ser ut som Michelingubbar till och från men det funkar, säger Julia Hjalmarsson, som står och väntar på att nästa omgång av schaktlådor, de som håller gropen isär från slänter, ska sättas dit.

När det inte finns något att göra hittar de andra sätt för att hålla i gång kroppen.

– Jag hoppar och skuttar. Det vanliga. Man får väl försöka aktivera sig så gott det går, småpyssla med annat som att skära duk eller plocka fram något man behöver längre fram.

– Eller så dansar vi tango, säger kollegan Valdis Purvins och bjuder upp till dans.

– Det är klart att man fryser om händer och fötter och det känns som om näsan håller på att trilla av till och från men så länge man rör sig och har någonting att göra går det bra.

Julia Hjalmarsson har jobbat med Östra länken sedan 2016 och jämförelse med den iskalla vintern föredrar hon den glödheta sommaren.

– Allt går så mycket fortare då. Nu är det ju delvis tuffare att röra sig. Man blir klumpig och vi faller ibland för att vi trasslar in oss. Det är hårt på backen, det är snö och is, och man känner sig som en säl iförd 42 lager kläder. Nog föredrar jag sommaren men kanske helst våren eller hösten.

Men hon medger att det var kämpigt att jobba i värmen med.

– Då klagade man att det var varmt och svettigt men både och går ju bra och man vänjer sig men det är klart att man längtar efter sommaren nu.

Ovan jord står Johan Högberg röd om kinderna och säger att det börjar bli jobbigt när det är kallare än -15.

– Det är hemskt. Nog skulle man va hemma i stället. Allt är hårt och jävligt så det tar så mycket längre tid. Ingenting funkar det går bara sönder. Nu är det ju mildare men igår till exempel gick det inte.

Därför har han valt att hålla sig ifrån gropen.

– Jag hade inte kunnt var där nere då fryser man ihjäl.

Samtidigt förstår han varför den delen av sträckan, intill Mjölkuddstjärnen görs på vintern.

– Man blir hjälpt av att det fryser. Det blir ju stadigare i mångt och mycket. Hade det varit sommar hade det varit jävligt blött.

Vilket är ditt bästa tips för att hålla värmen?

– Stå inte still och tänk inte på att det är kallt. Det är därför det går så bra när vi är i gång hela tiden. Om vi kör paddan eller monterar rören för då är du så upptagen så du hinner inte fokusera på att det är kallt. Så länge hjärnan är upptagen på annat håll och kroppen rör sig fryser man inte, säger Julia Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om