Så gick sommarförsäljningen för Luleås nya food court

Konceptet med fler matvagnar vid Södra hamnplan föll väl ut. Om utbudet blir ännu större nästa år är dock osäkert.

Södra hamnplan i Luleå är en samlingsplats i Luleå där det även finns möjlighet att köpa olika typer av mat.

Södra hamnplan i Luleå är en samlingsplats i Luleå där det även finns möjlighet att köpa olika typer av mat.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-09-29 05:00

Södra hamnplan i Luleå fick till denna sommar fler matvagnar som sålde mat i hamnen. I år har det varit hela fyra olika aktörer som därmed skapat en så kallad food court där samma sällskap kan välja mat från olika restauranger fast äta vid samma bord. 

Adam Fikaris är en av aktörerna som sålde mat under två månaders tid på Södra hamnplan, i hans fall pizza av New Yorkstil. Han kan se tillbaka på en bra sommar.

– Det gick jättebra för mig. Det var många som gick till han som sålde strömming men jag gjorde också bra business, säger Adam Fikaris.

Ju längre säsongen gick desto bättre gick det och han fick en del stammisar. Stärkt av den fina sommaren är Adam Fikaris sugen på att göra pizza i sin ombyggda husvagn även nästa sommar.

– Ja, det tror jag. Absolut.

Örjan Esensjö är en av projektledarna för Södra hamnplan.

– Södra hamnplan bygger egentligen på aktiviteter för barn och barnfamiljer. Matvagnarna och glassförsäljningen har varit ett komplement till det, en av pusselbitarna, säger Örjan Esensjö.

Utöver de fyra matvagnarna tillkom det glassförsäljning under sommaren plus att det finns en mindre kiosk på platsen. 

– De signaler jag fått är att det fungerat mycket bra, dels försäljningsmässigt för matvagnarna och nöjdheten hos besökarna har varit väldigt hög både i fjol och i år, säger Örjan Esensjö.

Att öka på antalet matvagnar kan kanske då ses som ett givet beslut men så enkelt är det inte. Det är flera aspekter att väga in i ett sådant beslut.

– I år utökade vi till fyra och det är uttalat att det ska vara fyra distinkt olika menyer så att man inte upplever att det blir tjatigt. Det är en balansgång mellan att ha för lite så att det skapas missnöje hos de som kommer dit till att ha för mycket där det skapas missnöje för de som är beroende av intäkten. Vi får skynda lite långsamt, säger Örjan Esensjö.

Enligt Örjan Esensjö jobbas det konstant med att förbättra upplevelsen för besökaren vid Södra hamnplan. I nuläget är inget spikat för nästa sommar men planen är att steg för steg tillföra ytterligare aktiviteter till platsen.

Det behöver inte nödvändigtvis vara ett ännu större utbud av mat.

– Jag tänker att vi ska höja besöksvärdet på hela Södra hamnaplan sommar. Fokus är egentligen inte på att vi ska ha så mycket och så bra mat som möjligt utan att bli så besöksvärda för sommartörstande barn- och barnfamiljer, säger Örjan Esensjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!