Under onsdagen redovisade SSAB siffrorna för det fjärde kvartalet 2016, en vinst på 107 miljoner kronor vilket var klart under analytikernas prognos och cirka 600 miljoner kronor sämre än motsvarande period 2015.
Martin Lindqvist, vd för SSAB, hänvisade en stor del till produktionshaveri och underhållsstopp i Oxelösund och styrelsen föreslog att ingen utdelning lämnas för 2016, vilket också var väntat.
För SSAB Europe, där tillverkningen i Luleå ingår, beskrevs marknaden som "stabil", med stigande priser och ökad efterfrågan i USA på framförallt grovplåt.
Nils Edberg, platschef i Luleå, har inga åsikter kring försäljningen men konstaterar att produktionen i Luleå – som levererar stålämnen för vidare tunnplåtstillverkning i Borlänge – har stärkts.
– Det har gått bättre och bättre det senaste halvåret, både vad gäller driftsstabilitet och säkerhetsarbete, säger Nils Edberg.
Under första halvåret i fjol, efter miljardinvesteringen med en ny masugn 2015, drabbades SSAB av störningar i produktionslinjen, bland annat efter byten av så kallade LD-konvertar som används vid reningen av stålet.
– Det var inkörningsproblem efter masugnsomställningen och andra stora projekt som innebar att vi inte kunde leva upp till leveranskravet i början av året.
Andra investeringar för SSAB i Luleå framöver är den nya blåsmaskinen i anslutning till masugn 3, motsvarande 150 miljoner kronor.
– Det innebär ett planerat produktionsstopp 2018, i och med att syrgasverket AGA har ett då också. Vi har bara en blåsmaskin sedan år 2000, nu känns det säkert med två blåsmaskiner i stället.
Under de senaste 40 åren har SSAB i Luleå minskat från över 5 000 anställda till dagens 1 100. Med teknikens utveckling behövs också allt färre i processen men Nils Edberg ser inte att ytterligare automatiseringar kan slå än hårdare mot arbetstillfällena.
– Det pratas om "industri 4.0" och all möjlig digitalisering, mycket av det har vi redan dragit igång.
Går det att slimma bemanningen ytterligare?
– Jag ser inga stora teknikskiften, snarare små steg mot effektiviseringar. I dagsläget finns inga planer på att minska bemanningen mer.
SSAB:s samgående med finka Rautaruukki har också haft positiva effekter i Luleå, menar Nils Edberg.
– Vi har samordnat produktprogrammen och förbättrat utbytet i stränggjutningen med längre serier, mindre spill i produktionen. Vi har också genomfört flera "Best practice"-utbyten där vi lär av varandra. Det fortsätter under 2017.
Med Donald Trump som ny president i USA oroas många inom tunga, exportberoende industrinäringar av en mer protektionistisk handelspolitik i USA.
SSAB:s platschef i Luleå har dock ingen mer kvalificerad uppfattning om Trump.
– Jag kan bara konstatera att Donald Trump säger väldigt mycket tokiga saker.
Hur påverkas SSAB av de stigande priserna på järnmalm?
– Vi påverkas, precis som våra konkurrenter. Men så länge priserna slår lika för alla och kunderna kan leva med de högre priserna, så är det okej för SSAB. Innan finanskrisen (2007-2008, reds anm) var priserna högre än någonsin, samtidigt som det gick bra för oss. Och jag är glad över att det går bra för LKAB, säger Nils Edberg.