Så gick det för gårdsmjölken

För ett par veckor sedan lanserade Smedsby Gårdsmejeri lokal gårdsmjöl. En satsning som gjort succé på marknaden.

Butikerna. Det är butikerna Ica Kvantum i Luleå och Boden samt Ica Maxi i Luleå som erbjuder mjölken i dag.

Butikerna. Det är butikerna Ica Kvantum i Luleå och Boden samt Ica Maxi i Luleå som erbjuder mjölken i dag.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2017-05-27 15:00

Smedsby Gårdsmejeri är först i Norrbotten med att leverera närproducerad gårdsmjölk i automater. Mjölken finns i dag tillgänglig på tre olika Ica-butiker; Ica Kvantum i Luleå och Boden och Ica Maxi i Luleå. Men fler butiker har hört av sig och är intresserade av att ta in mjölken i sortimentet.

– Vi har sålt mer än vi räknat med, så det har börjat bra i alla fall, säger Eilif Hensvold som driver gården i Smedsbyn.

Konceptet går ut på att kunden köper en glasflaska som hen sedan fyller med mjölk via en automat som är placerad i butiken. När mjölken är slut kan kunden diska flaskan hemma och återanvända den nästa gång mjölk ska inhandlas. Mjölken är mjölkad på morgonen och levereras till butiken samma dag.

– Den smakar som för hundra år sedan och är näringsmässigt komplett, säger Eilif.

Gårdsmjölk i automat finns på några olika ställen i landet och där har det visat sig vara ett framgångsrikt koncept.

– Det är expanderbart på många olika sätt vilket känns positivt. Kanske kan vi sälja gårdsyoghurt i framtiden till exempel, säger Eilif och tillägger:

– Gårdsmjölken är ingen konkurrent till annan mjölk utan en kompletterande produkt i mjölkdisken.

Eilif har drivit jordbruk i 28 år. I grunden är han utbildad matematiker, men 1989 tog hans liv en helt ny vändning när han och familjen köpte gården i Smedsbyn – och startade ett jordbruk.

– Jag minns det som i går. Jag höll på med draghundar på den tiden. Vi var trångbodda i en liten villa med barnen och fem siberian husky's. Första gången jag besökte gården körde jag hundspann hit från Porsön. Det jag fastnade för var främst läget. Gården ligger på en udde omgärdad av flera kilometer strand, berättar han.

Någon vecka efter första besöket på gården var affären klar. Eilif hade ingen tidigare erfarenhet av jordbruk men läste på så mycket han kunde i ämnet.

– Som forskare var jag van vid att läsa in mig på olika saker. Jag skaffade mig kontakter i universitetsvärlden som kunde förse mig med material. Jag tänkte först göra som alla andra, men hösten 1989 kunde jag inte hålla mig och började göra annorlunda.

Att driva jordbruk är ingen dans på rosor, visade det sig. Och speciellt inte när man går mot strömmen. Eilif har mer än en gång funderat på om det är värt det, men han har hela tiden kommit fram till samma slutsats och fortsatt att satsa, expandera och utveckla verksamheten på olika sätt. Och – att gå sin egen väg.

– Det är intresset för djuren och naturen som driver mig Jag är totalt ointresserad av maskiner och sådana saker, säger han.

Utöver gården i Smedsbyn äger han en gård i Råneå samt mark på olika platser i närområdet. Totalt arbetar sex personer i företaget under vinterhalvåret och några fler under sommarmånaderna. Det är med andra ord full rulle som gäller för Eilif.

– Jag gillar inte att prata ålder, men jag kanske bör vara mer trött och varva ned vid det här laget egentligen, men det har jag inga tankar på. Jag har rullande 15-årsplaner och fortsätter att satsa för framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om