Så fixar du julens relationspussel

Julen är ett enda stort relationspussel, det är en tid på året när familjerelationerna sätts på prov. "Har man det jobbigt i relationerna så kanske en ledighet inte gör att det känns bättre", säger familjerådgivaren Viktoria Tullberg.

Familjerådgivningen. Viktoria Tullberg och Eva Granström arbetar på familjerådgivningen i Luleå, som är gratis och drivs i kommunens regi.

Familjerådgivningen. Viktoria Tullberg och Eva Granström arbetar på familjerådgivningen i Luleå, som är gratis och drivs i kommunens regi.

Foto: Ellen Jakobsson

Luleå2017-12-21 21:37

Viktoria Tullberg och Eva Granström på Luleå kommuns familjerådgivning har många års erfarenhet av att arbeta med relationer. De konstaterar att det kan vara outtalade förväntningar som ställer till det i relationer, inte minst i jultid.

Varför blir våra relationer ofta laddade kring jul och nyår?

– Det kan vara ganska olika. Det beror nog på hur det fungerar i relationerna annars. Vi brukar bygga upp mycket förväntningar kring jul. För många är julen ett tillfälle för avslappning tillsammans med nära och kära, men har man det jobbigt i relationerna så kanske inte en ledighet gör att det känns bättre, säger Viktoria Tullberg.

– Det är nog viktigt att kommunicera kring hur man vill att julen ska vara, om förväntningar och vad som är viktigt. Att man kommer överens i förväg över hur man vill ha det om man känner mycket krav, stress och press, säger Eva Granström.

Julen präglas av traditioner, vad ska man göra i en parrelation om man inte kommer överrens?

– Mycket i relationer handlar om att man behöver prata med varandra och intressera sig för hur den andra parten vill ha det. Hur man kommunicerar, lyssnar, lägger fram sina egna förväntningar och behov. Man behöver inte alltid göra precis allt tillsammans, det är okej att dela på sig under julen. Det handlar om att vara ärlig om sina behov och kompromissa eller försöka mötas, säger Eva Granström.

– Den ena kanske vill vara mycket med sin familj och följa deras traditioner medan den andre kanske har andra traditioner med sin ursprungsfamilj. Man kanske behöver besöka bådas familjer och vara lite nyfiken på den andres traditioner. Är det svårt att komma överens så kanske man får växla mellan och försöka komma fram till något som passar bägge parter, säger Viktoria Tullberg.

Det kan vara ganska påfrestande att umgås med släkten hela julen, hur bör man tänka för att orka med?

– Det kan vara många som känner att det blir mycket eller att det blir svårt att orka med. Därför kan det vara bra att sätta lite gränser för hur man vill att julen ska vara i just sin relation eller i sin familj. Jag tror att det är jätteviktigt att reda ut i förväg, och att man inte alltid behöver leva upp till alla andras förväntningar, säger Eva Granström.

I många familjer i dag har barn föräldrar som inte bor tillsammans. Vad bör man som förälder tänka på när det kommer till julfirande i en sådan familjesituation?

– Det gäller nog att fatta ett beslut utifrån familjesituationen. Om separationen skett nyligt så kanske man måste prova sig fram, vad som blir bra för familjen, även om man delar på sig. Att man hittar ett sätt som fungerar bra, beroende på avstånd och var resten av släkten är. Det finns inget enkelt svar utan man måste hitta det som passar just sin familj, säger Viktoria Tullberg.

Eva och Viktorias tre tips för en stressfri jul:

1. Prioritera. Kom underfund med vad som är det viktigaste för dig under julen. Är det lugn och ro? Eller en storslagen jul med extra allt? Då krävs planering, det handlar om rimliga förväntningar för hur det ska bli.

2. Kommunicera. Det är viktigt att komma överrens och strukturera upp vem som ska göra vad, så att inte en person förväntas fixa allt inför julfirandet.

3. Var måttfull/ avstå alkohol. Julen är barnens högtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!