Så fixar du din egen homestaging
Allt fler väljer att göra sin egen homestaging inför försäljningen. Men en kritisk blick behövs likafullt. Inredaren Cecilia Enarsson tipsar om hur man ger sin bostad ett lyft.
En påringning hos några av landets största fastighetsmäklare ger samma svar. Homestaging har blivit lika vanligt som ketchup på varmkorven. Men numera väljer många att göra det själva i stället för att anlita en homestagingfirma.
- Folk är otroligt medvetna i dag, och tycker inte att det verkar så svårt att göra själv, säger Jonas Lindell, vice vd på Notar. Man kanske tar hjälp av någon, men det är sällan man köper hela tjänsten numera, enligt min uppfattning.
Det är förvisso inte ovanligt att man anlitar en inredare som tittar på bostaden och ger tips inför fotografering och visning. En del mäklare har avtal med en homestagingfirma och inkluderar en konsultation med en inredare i arvodet.
Lotta Ljungberg nappade på det erbjudandet. Hon ska sälja sin etta på 38 kvadratmeter i Stockholmsförorten Aspudden, och var nyfiken på hur lägenheten kan göras attraktivare.
<_Mellanrubrik>Utgår från stilen
Det första inredaren Cecilia Enarsson från företaget Loft homestaging ser när hon kommer in i Lottas lägenhet är fönstren, som sitter i varsin ände av bostaden.
- De är stora och ljuset kommer från två håll. Det kan man lyfta fram.
Hennes råd är att skaffa en längre gardinstång, så att gardinerna i rummet kan dras helt åt sidan och lämna fönstret fritt, för att understryka storleken. Gardinerna är original-Marimekko från 1960-talet och går i två gröna nyanser, "urfräcka" enligt Cecilia. Hon föreslår att färgskalan i tyget ska fångas upp i den övriga inredningen. Den tunga, mörkröda soffan kan flyttas lite åt sidan så att den inte står mitt i blickfånget, och livas upp med kuddar i matchande gröna nyanser. Soffbordets ovala form kan accentueras med en cylinderformad vas med en enda, grön krysantemum.
Hon utgår från Lottas färger och 1960-talsinspirerade stil, och behåller de flesta sakerna utom "de överflödiga", som hon säger. När homestagingen var ung hävdades det ibland att man skulle rensa bort allt som var personligt, men det tror inte Cecilia på.
- Det blir ofta trevligare om det finns lite personliga saker. Ett fotografi eller någon sak som ens mamma har virkat behöver man inte plocka bort.
<_Mellanrubrik>Personlighet ger hemtrevnad
Eftersom lägenheten inte ligger i något av de mest attraktiva områdena kan den till och med vinna på att kännas personlig och hemtrevlig på visningen.
- För köparen blir det lättare att tänka sig det här som ett hem där det känns ombonat och trevligt att vara.
Många av råden handlar om enkla åtgärder, som att gruppera, matcha och skapa balans och harmoni i rummet. Det kan räcka med att flytta på en möbel här, samla några vaser där, justera taklampans placering eller köpa några extra flaskor i olika storlekar till olivoljehyllan i köket.
Hon poängterar att det bara handlar om rådgivning. Det är upp till klienterna hur stora förändringar de vill göra. Hon föreslår inte heller några dyra möbelinköp inför visningen, såvida man inte som Lotta redan har funderat på att skaffa nya köksstolar inför flytten.
För Lotta har det varit intressant att få lägenheten granskad genom ett par nya, kritiska ögon.
- Jag lyssnade noga och försöker följa så mycket som möjligt. Jag ser att det blir jättefint, även om jag får tumma lite på vissa av råden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!