Så firades Eid i Luleå

Det bjöds på stor fest i Kulturens hus när den svenskmuslimska högtiden Eid Al Adha firades. "Det blev mysigt, med många kramar och glädje", säger Aya Mohammed, arrangör.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2015-09-26 18:12

Progarmmet var gediget och vände sig till alla norrbottningar.

Arrangören Sensus i samarbete med flera organisationer bjöd på Koranrecitationstävling, bakkonst, hennamålning, fotoutställning, sagostunder på persiska och konsert. Eid Al Adha är en religiös, kulturell och social högtid som firas av muslimer världen över.

– Vi vill att det ska synas en annan bild av kulturen. Eid är en tradition för oss, ungefär som påsken för er, säger Mehmet Tekin, ordförande i Kurdiska föreningen i Luleå, som i nuläget har drygt 100 medlemmar.

Det är en glädjens högtid, som firas i tre dagar för vissa, en dag för andra.

– Första dagen försöker man vara hemma. Sedan går man över till varandra och försöker förlåta om man sårat varandra, säger Mehmet Tekin.

Vid ett ståbord i Olga Bardh-salen trollade Jonnah Hagenlöft Arabi, känd från tv-programmet Hela Sverige bakar fram konst på muffins och pepparkakor. Till sin hjälp hade hon bland annat sockermassa, något som verkar vara nyckeln till vackra dekorationer.

– Min treåring är uppväxt med sockermassa upp till fotknölarna, säger Jonnah Hagenlöf Arabi med glimten i ögat.

Går allt på bakverken att äta?

– Allt går att äta, förutom ståltråden.

På lördagseftermiddagen kunde Aya Mohammed, projektledare på Sensus, summera ett lyckat arrangemang.

– Jag tycker det har gått jättebra, man fick en känsla av att det var en inomhusfestival. Det blev mysigt, med många kramar och mycket glädje. Jag tror speciellt barnen hade jätteroligt. Vi hade utökat barnaktiviteterna från förra året, säger hon.

Själva ordet eid betyder högtid på arabiska.

– Och Al Adah handlar om pilgrimsfärden och berättelsen om Abraham. Eid inföll i torsdags men festen var i dag, säger Aya Mohammed.

Ni kallar det för en svenskmuslimsk högtid, varför det?

– Vi tänker att det är svenskar som är muslimer. Det är inte invandrare som kommer hit med sina seder och bruk. Vi är människor som lever i Sverige, därför är det en svenskmuslimsk högtid. Det finns inte bara ett sätt att vara svensk på. Vi vill bredda det kulturella utbudet i Norrbotten och nyansera vad det innebär att vara svensk, norrbottning eller Luleåbo.

Eid-festen fungerar också som en manifestation för att muslimers identitet ska bli erkänd i det svenska samhället.

– Dels handlar det om att ge en motbild mot allt det negativa man får se och höra om vår kultur i media och dels är det en viktig identitetsmarkering, att man får ta plats i samhället, och synas i tidningen. Vi tror det är en vinst för alla, säger Aya Mohammed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om