Så dyr blir nya rötkammaren

En investering i 65-miljonersklassen ska säkerställa gasproduktionen till Luleå kommuns biogasbussar.

JÄTTEINVESTERING. Den nya rötkammaren ska byggas intill den befintliga för att kunna säkra att produktionen av fordonsgas fortsätter vid avbrott eller till exempel renovering av den 20 år gamla rötkammaren.

JÄTTEINVESTERING. Den nya rötkammaren ska byggas intill den befintliga för att kunna säkra att produktionen av fordonsgas fortsätter vid avbrott eller till exempel renovering av den 20 år gamla rötkammaren.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-03-30 07:40

Rötkammaren på Uddebo reningsverk har 20 år på nacken och i takt med att Luleå växer ser Stadsbyggnadsförvaltningen ett behov av ytterligare en rötkammare. En rötkammare är en del av Uddebos reningsprocess där avloppsslammet bryts ned i en syrefri miljö och blir till rötslam. Gasen från processen tas tillvara och används till biogasbussarna.

Den nya rötkammaren som ska byggas intill den befintliga ska säkerställa att processen fortgår till exempel vid en renovering av den äldre rötkammaren som aldrig har öppnats upp.

– Det finns mekaniska delar på insidan och ibland måste man öppna upp och byta ut delar, när man gör det blir det ett avbrott i reningsprocessen. De flesta andra större avloppsreningsverk har åtminstone två rötkammare, säger Hendrik Visser, avdelningschef Vatten och avlopp på Luleå kommun.

Att kunna säkerställa produktionen av fordonsbränsle till kommunens biogasbussar är en av anledningarna till att bygga en ny rötkammare.

– Normalt sett spelar det ingen roll om det blir ett avbrott. Det som händer om rötkammaren inte är i drift är att man inte plockar upp rågasen. Men det är viktigt för biogasproduktionen att man inte får ett avbrott, då har man ingen fordonsgas, säger Hendrik Visser.

Den nya rötkammaren beräknas kosta 65 miljoner kronor och kommer upp som ett ärende på Stadsbyggnadsnämndens sammanträde 31 mars. "Den nya rötkammaren ger möjlighet att behandla större mängder slam och annat organiskt avfall, vilket ger ökad gasproduktion och möjlighet att möta ett växande Luleå", skriver Stadsbyggnadsförvaltningen i förslag till beslut.

Fakta/Det här är en rötkammare

Till Uddebo kommer avloppsvatten från centrala Luleå, Alvik, Antnäs, Bensbyn, Bälinge, Ersnäs, Kallax, Måttsund, Persön, Rutvik och Sunderbyn. När vattnet renas bildas det avloppsslam som innehåller orgnaiskt material som ger energirik metangas när det rötas.

Själva rötningen sker i en stor "tank", en cylinderformad rötkammare. Slammet stannar i rötkammaren i ungefär 20 dygn i en temperatur på cirka 38 grader. Under den tiden bildas metangas, även kallad biogas, som i dag används för uppvärmning och elproduktion vid avloppningsreningsverket, men numera även till fordonsgas till Luleå kommuns biogasbussar.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!