Så drabbas du av höjda taxan

Kommunen kommer att höja avgifterna för hemtjänsten och det kommer att ske direkt, trots beslutet i kommunfullmäktige.

Luleå kommun höjer avgifterna i hemtjänsten, trots att det finns beslut om återremiss av förslaget.

Luleå kommun höjer avgifterna i hemtjänsten, trots att det finns beslut om återremiss av förslaget.

Foto: Kallestad, Gorm

Luleå2019-02-10 14:33

I december beslutade kommunfullmäktige att förslaget om ändrade och höjda avgifter för hemtjänst och särskilda boenden skulle skickas på återremiss. Oppositionen ville få en konsekvensanalys som visar hur brukarna påverkas av den höjda taxan. De ville också se ett reviderat förslag där taxan höjs stegvis under fyra år.

Nu har socialnämndens arbetsutskott på nytt behandlat taxeförändringen och det blir ingen förändring av det ursprungliga förslaget, i alla fall om Socialdemokraterna får stöd av andra partier.

– Vi går fortfarande på förvaltningens förslag, vi tycker att det är rimligt. Vi har inte justerat nivån på 15 år, säger Fredrik Hansson, (S), ordförande för socialnämnden.

Den stora förändringen av hemtjänsttaxan är att antalet avgiftsnivåer minskar, från fem till tre och att alla som har hemtjänst 25 timmar i månaden eller mer ska betala maxtaxa, 2 044 kronor. Taxorna höjs också.

Socialdemokraterna vill genomföra förändringen direkt, inte stegvis. Fredrik Hansson motiverar varför han inte vill genomföra förändringen stegvis.

– Då tappar vi ungefär sex miljoner kronor, det är pengar vi ska hitta någon annanstans i så fall. Det känner jag att jag inte är beredd att göra, säger Fredrik Hansson.

Socialförvaltningen har tagit fram några exempel som visar hur den ändrade taxan slår.

Agda har en inkomst på 9 898 kronor och en varmhyra på 4 417 kronor. Eftersom hon har mer än 25 timmar hemtjänst i månaden ska hon egentligen betala maxtaxa, 2 044 kronor i månaden. Då skulle hon bara ha kvar 3 437 kronor i månaden vilket är för litet, eftersom hon har rätt till ett minimibelopp på 5 136 kronor som ska räcka till mat, kläder, hälsovård och övrigt. Därför reduceras hennes hemtjänstavgift till 345 kronor i månaden.

Om Agda också har ett trygghetslarm och tar matlådor från hemtjänsten så har hon rätt att ha kvar 4 000 kronor till kläder och övrigt. Det innebär att hennes avgift reduceras, från 4 572 kronor till 1 481 kronor.

Ove har en nettoinkomst på 18 500 kronor i månaden och en varmhyra på 4 417 kronor. Han har mer än 25 timmar hemtjänst i månaden och ska betala maxtaxan på 2 044 kronor i månaden, eftersom han har kvar 12 039 kronor till mat, kläder och övriga kostnader.

Om Ove också har trygghetslarm och matlådor från hemtjänsten så får han betala 259 kronor för larmet och 3 968 kronor för matlådorna. Eftersom han har kvar mer än 4 000 kronor till kläder och övrigt får han betala avgifterna fullt ut.

Bertil har en nettoinkomst på 7 500 kronor i månaden och en varmhyra på 4 417 kronor. Eftersom han har mer än 25 timmar hemtjänst skulle han egentligen betala maxtaxa på 2 044 kronor, men hans avgift reduceras till noll kronor. Han ska också söka bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten som han kommer att få.

Om Bertil också har trygghetslarm och matlådor skulle han egentligen betala 4 227 kronor i avgifter, men den reduceras till noll kronor eftersom han har rätt att ha kvar 4 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!