Så byggde han sitt hotellimperium

Han klev in i hotellbranschen vid tolv års ålder och är norra Sveriges svar på norske hotellmogulen Petter Stordalen. Nu berättar Kristoffer Lundström i en exklusiv intervju om 22 år i branschen, förebilden Hilding Holmqvist och satsningen på Cape East.

Kristoffer Lundström är i dag delägare i sju hotell i Pite Havsbad Group tillsammans med Tobias Lindfors.

Kristoffer Lundström är i dag delägare i sju hotell i Pite Havsbad Group tillsammans med Tobias Lindfors.

Foto: Per Lundström

Luleå2018-05-05 18:00

Solen sken, badminton i gräset på gården och Kristoffer Lundström njöt av en sommardag i Sunderbyn.

Men det skulle också bli dagen som förändrade hans liv.

– Mina föräldrar kom ut och frågade om jag ville flytta till Vilhelmina och min motfråga var ifall det fanns restaurang och om jag fick äta hamburgare varje dag. Svaret var ja – och då for vi.

Familjen flyttade och hans äldre bror blev kvar i Luleå.

När Kristoffer Lundström var tolv år hade föräldrarna hittat sitt livs satsning. Ett hotell i Vilhelmina, som var till salu. Pappa Carl-Erik gjorde grunder åt Älvsbyhus som hamnat i fastighetskrisen på 90-talet, mamma Birgitta jobbade på Hotell Nordkalotten och visste vad det innebar.

Som ung tonåring hjälpte Kristoffer sin mor och far i allt från receptionen till baren, satt på köksbänken och surrade med kockarna. Han levde och lärde sig hotellbranschen från grunden vid sidan av skolan.

Efter fem år sålde de och flyttade till Piteå för att börja jobba på Pite Havsbad. Mamma Birgitta blev hotellchef och Kristoffer fortsatte på den inslagna linjen från Vilhelmina.

– Jag blev en ständig sjukvikarie på havsbadet, skötte biografen, baren, badet, grillen, köket, serveringen – ja, jag var överallt. Jag lärde mig väldigt mycket.

Där kom han även i kontakt med ägaren Hilding Holmqvist, som hade tiotalet hotell. Flaggskeppet var dock Pite Havsbad.

Men med entreprenörsandan i ådrorna ville Kristoffer Lundström gärna testa på att äga och driva ett eget hotell.

– Det naturliga var att läsa hotell- och restaurang på gymnasiet, men det fanns också en rädsla för det var en skitbransch. Jag hade sett hur mina föräldrar jobbade dag och natt. De svarade alltid i telefonen, det var fyllskallar, ja det var bara skit. Jag tänkte att jag blir brandman eller sjuksköterska. Jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och min bror, som var mycket äldre, läste samtidigt till läkare och det kanske var något storebrorskomplex. Jag skulle också bli som han, säger Kristoffer och fortsätter:

– Men jag kände att jag inte riktigt hade gett det en ärlig chans. Det kanske inte var så jäkla dumt ändå. Jag kanske skulle kunna, någon gång i framtiden, driva ett hotell. När jag var 20 år gammal började övertalningsperioden. Jag hade gjort lite bilaffärer på den tiden folk importerade från Tyskland och sålde lite dyrare i Sverige.

Vid 21 års ålder hade han lyckats övertala mamma Birgitta och pappa Carl-Erik och med 150 000 kronor på fickan slog han till – i Kramfors.

Där kunde Kristoffer Lundström, med hjälp av sina föräldrar, ta sina första egna steg.

– Det visade sig vara en bra investering som varit misskött tidigare och vi dubblerade omsättningen på två år från sju till 13 miljoner kronor.

Kristoffer Lundström hade redan då byggt upp en nyfikenhet hos Hilding Holmqvist, Piteås store entreprenör inom branschen.

Hilding hade som ägare för Pite Havsbad sett Birgitta Lundströms son ränna runt överallt som en ständig fixare med stor entusiasm.

Vid årsskiftet 2006/2007 stod Kristoffer Lundström i receptionen i Kramfors när telefonen ringde.

– Hilding ringde och frågade om jag stod vid faxen och det gjorde jag eftersom att jag var i receptionen på hotellet i Kramfors. Då kom prospektet på Laponia, kontraktet, en inventarieförteckning med ett par fordon och så hotellet. Längst ned köpeskillingen. Det var bara att faxa tillbaka ett ja eller nej, det var tydligt att det var prutat och klart.

Affären blev av och efter köpet av Hotell Laponia i Arvidsjaur följde även stadshotellet och Malmia i Skellefteå några år senare.

– Det hjälpte att ha Hilding vid sin sida när jag skulle gå in till banken och låna mer pengar.

Kristoffers driv har byggt upp ett förtroendekapital hos Hilding Holmqvist.

– Han tror på mig och har gett mig chansen. Jag är evigt tacksam. Utan honom hade jag inte varit här. Jag kanske hade varit kvar i Kramfors. säger 34-åringen.

Om ni har olika åsikter, vad händer då?

– Då är det Hildings som gäller. Låt oss säga så här; om jag går in i rummet med min åsikt så går jag oftast ut med Hildings.

2015 kom Kristoffer Lundström i kontakt med Student Consulting-grundaren Tobias Lindfors via ett mentorsprogram.

Det skulle bli starten på ett nytt kapitel.

– Han frågade vad vi behövde, ifall vi skulle satsa och bli störst. Jag svarade att det är Pite Havsbad. Piteå kommuns kommunalråd sa vid ett tillfälle; "Pite havsbad är ett större varumärke än Pite". Men jag tänkte att det går inte. Hilding kommer inte att sälja, säger Lundström och fortsätter:

– I september 2015 köpte Tobias Hotell Nordkalotten av Hilding och ställde samtidigt frågan om Pite Havsbad. "Köpa två och betala för en". Hilding svarade att "betala för tre". Det var nej, nej, nej.

I januari 2016 övertog Tobias Lindfors och Kristoffer Lundström Pite Havsbad och startade samtidigt Pite Havsbad Group där sju hotell i dag ingår.

– Helt fantastiskt och overkligt. Från nej i september till ett övertagande i januari, säger Lundström.

Vad är planen med Cape East, som ingår i Pite Havsbad Group?

– Många tror att det brann ned, men det var bara köket på 200 kvadratmeter och restaurangen som blev lite rökskadad. Vi har börjat markarbetet för en camping. Vi kör dit alla massor som finns i Haparanda med ett par hundra platser och det pågår även en detaljplansprocess där älven möter havet. Cape East är väldigt intressant och det skulle inte vara problem för oss att fylla hotellet vintertid. Vi har förfrågningar från Finland.

Kommer ni att köpa Tree Hotel?

– Det är en fantastisk anläggning och varumärke, men alla våra nuvarande hotell ligger på 150 bäddar och uppåt. Men man ska aldrig säga aldrig.

Vad har du för ledningsfilosofi?

– Ledningsfilosofi? Som företagare från tolv års ålder hamnar man inte i det här med kompetensutveckling, även om man borde det. Jag har en stil och det är att jag jobbar och lever genom att gå i täten. Jag har inga problem när det är dags för städning på nattklubben och frågan kommer om vem som ska ta spyan i pissoaren. Då får man ta den och nästa gång kanske någon annan gör det. Det är min ledningsfilosofi – pissoarfilosofin.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag har inte många lediga dagar, men att umgås med familjen kommer i första hand och då är det ofta med jobbet i ena handen. Den enda lediga tiden jag har när jag verkligen får koppla av är jaktsäsongen i september. Det är min meditation. Jag har inte ro att ligga på en solstol. Min familj får gärna åka utan mig om jag får vara i skogen med hundarna.

Har du träffat Petter Stordalen?

– Ja, vi har ett hotell i Skellefteå som är anslutet till Choice-kedjan så vi har träffats på gemensamma tillställningar. Vi har inte småpratat, men tagit en selfie ihop.

Fakta

Namn: Kristoffer Lundström

Ålder: 34 år

Bor: Skellefteå

Uppvuxen: Södra Sunderbyn.

Familj: Frun Elin och tre barn 3,5, 1,5 och en nyfödd efter att denna intervju gjordes.

Yrke: Vd i Pite Havsbad Group och delägare tillsammans med Tobias Lindfors (Quality och Malmia i Skellefteå, Laponia i Arvidsjaur, Pite Havsbad, Nordkalotten i Luleå, Hemavans Högfjällshotell, Cape East i Haparanda).

Utbildning: Omvårdnadsprogrammet.

Kör: Volvo CX90.

Läser: Litteratur som ger mig tillbaka. Historier om entreprenörer. Richard Branson, Donald Trump, Ingvar Kamprad, Petter Stordalen.

Ser på tv: Bron. "Jag har nyss börjat och är på säsong ett".

Äter: Palt hos mor och far.

Dricker: Mjölk.

Fritidsintressen: Älgjakt.

Pite Havsbad Group

Resultat 2016

Nettooomsättning: 156,357 MKR.

Resultat efter finansnetto: 14,978 MKR.

Årets resultat: 11,679 MKR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!