Så blir tjänstesektorns framtid

Under torsdagen diskuterades tjänstesektorns framtid i Luleå under ett seminarium på Elite Stadshotellet. "Utmaningen sitter i kompetensen", säger Matz Engman, vd Luleå Näringsliv.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2017-08-25 15:27

Bakom seminariet stod Almega och Svenskt näringsliv, som åker runt i landet och tar tempen på tjänstesektorn i olika orter.

Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv var på plats och en av deltagarna i paneldebatten och enligt mår tjänstesektorn i Luleåregionen riktigt bra.

– Det är tjänstesektorn som vuxit snabbast de senaste fem åren i Luleå. Och det är tack vare att vi har en tillverkningsindustri som också växter. Det blir mer IT, advokater, besöksanledningar och så vidare. Vi har bra förutsättningar, bra tillverkningsindustri, gruvor som det går bra för så det bådar gott för framtiden, säger han.

Men det gör också att tjänstesektorn här är beroende av andra branscher.

– Så det gäller ju att industrin går bra.

För att fortsätta utveckla den tycker han att man ska fortsätta få hit etableringar som batterifabriker, datacenter och gruvverksamheter. Han tror också att många hårda produkter kommer att få mer tjänsteinnehåll, som till exempel IT i bilar.

Men visst finns det utmaningar, och den största är kompetensförsörjningen. Till följd av pensionsavgångar kommer 41 000 jobb att behöva ersättas fram till 2025.

– Tittar vi på alla som är arbetslösa, kommer ut ur skolor och universitet och som kommer hit, utlandsfödda, så räcker inte det för att täcka upp för de som går i pension. Så där gäller det att vara kreativ. Där måste företagarna börja engagera sig, säger Matz.

Kompetenssponsring, är ordet han använder för att beskriva hur företag eller branscher går ihop för att starta utbildningar och omskola människor, i stället för att vänta på att någon annan ska lösa det.

– Vi måste ta in ungdomarna från universiteten innan de gått ut och skola in dem i företagen. Jag ser att vissa utbildningar i dag har för lite programmering så de är inte anställningsbara och där har vi satt igång ett projekt med IT-industrin där vi ska försöka lösa det, säger han.

– Sen är det så klart bostäder och att vara en attraktiv stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!