Vilken amatörkännare som helst noterar ett par uppenbara saker. Vanliga traditionella italienska byar brukar till exempel ligga i Italien. Man kan tycka att det är ett grundläggande kriterium men Italian village på Storgatan handlar i stort sett bara om mat. Därför har vi tagit hjälp av en expert.
Renato Saer Sigismondi växte upp i en italiensk familj som emigrerat till Lima i Peru. Lima är välkänt som ett gastronomiskt Mecka. Staden har två restauranger på Eaters prestigefulla topp 50-lista. Sigismondi lärde sig om matlagning från sin mormor som drev en Italiensk restaurang. Han har sedan jobbat på restauranger runt om i världen i flera år.
Vi går runt en sväng och pratar med försäljarna. Det man ska leta efter, berättar Sigismondi, är ursprungsmärkningen DOP. Då vet man att det är äkta.
– Ingredienserna är det viktigaste i italiensk matlagning. De ska vara producerade på rätt sätt, säger han och förklarar att det är därför de kan vara lite dyrare än alternativen man hittar på affären. För traditionell italiensk mat är nyckeln att använda få och noga utvalda ingredienser i rätt mängd. Man ska smaka allt som är i maten berättar han och förklarar att det skiljer italiensk mat från asiatisk mat där man använder många olika kryddor för att skapa nya smaker.
Vi hittar en och annan DOP-produkt. Försäljaren Massimo Potenza visar upp den klassiska Italienska osten Parmigiano Reggiano. För att klassas så måste den vara lagrad i minst 24 månader men Potenza säljer även en som varit lagrad i 36 månader.
– Il re dei formaggi, säger han. Kungen av ostar.
Man kan se att den är lagrad länge på de vita fläckarna. Det beror på kristaller som bildas av proteinet i osten.
Sigismondi berättar att något som få känner till är att man även kan använda skorpan runt osten.
– Den består inte av vax utan kan användas för att ge smak till en soppa, säger han.
När det kommer till gatumaten som serveras är det sämre klass. Den så kallade risotton vill Sigismondi överhuvudtaget inte smaka men vi beställer varsin Piadina. Detta är Ferraras specialitet, staden där Sigismondis familj har sitt ursprung.
– Det är som en italiensk tortilla. Perfekt för stranden, säger han.
Piadinan får godkänt.
– Men om min morfar hade varit här skulle han bli galen. Det ska vara ister i degen.