Så agerar oppositionen inför folkomröstningen

Oppositionen som drev igenom beslutet om folkomröstningen i kommunfullmäktige hoppas på ett högt valdeltagande av Luleåborna.

"Det är bättre att man går och röstar på alternativ två än att man inte går och röstar alls" säger Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna.

"Det är bättre att man går och röstar på alternativ två än att man inte går och röstar alls" säger Thomas Söderström, gruppledare för Liberalerna.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-09-09 05:00

Den 8 november hålls folkomröstningen om Luleås skolstruktur, som drevs igenom av nio oppositionspartier vid kommunfullmäktiges sammanträde den 16 juni. 

Några av oppositionspartierna planerar att driva kampanj, sida vid sida med Folkinitiativet inför folkomröstningen. 

– I och med att vi är positiva till Folkinitiativet kommer vi att kampanja för dem. Vi måste sätta i gång och stötta upp så mycket vi kan, säger Erland Nilsson, (LPO).

– Jo, det kommer vi så klart att göra. Vi kommer att föra fram vårt partis positioner, säger Liv Shange Moyo, (RS).

Gruppledarna för några andra partier poängterar vikten av ett högt valdeltagande hellre än att argumentera för ett av alternativen. Ett högt valdeltagande är viktigast tycker de, eftersom det ger legitimitet och politisk tyngd åt resultatet i folkomröstningen. Folkomröstningen är rådgivande, vilket innebär att majoriteten i fullmäktige kan fatta andra beslut. 

– Vi kommer inte att kroka arm med någon annan organisation men vi sympatiserar med deras alternativ. När det väl är folkomröstning vill vi vara så öppna som möjligt och få folk att vilja gå och rösta, säger Thomas Söderström, (L).

– Det är bättre att man går och röstar på alternativ två än att man inte går och röstar alls, fortsätter Thomas Söderström. 

– Vi kommer att stå på våra egna fötter. Vi har stått för att bevara mindre skolor och kämpat för den organisation som funnits i Luleå med byskolor. De ska finnas kvar, säger Carola Lidén (C).

– Kampanjen kommer att vara för att synliggöra för människor att använda sin rösträtt. Jag hoppas att det blir ett stort valdeltagande, säger Samuel Ek (KD).

Några av partierna har inte hunnit diskutera hur man ska agera inför folkomröstningen, om man ska driva kampanj sida vid sida med Folkinitiativet eller inte. 

– Det kan jag inte svara på. Vi kommer att göra det tydligt vad Vänsterpartiet tycker, vad Vänsterpartiet har röstat på i kommunfullmäktige och vad vår rekommendation är, säger Nina Berggård (V).

– Vi står för att det ska finnas skolor i hela kommunen så klart. Vi försöker mer informera än påverka, det är viktigt att det blir demokratiskt, säger Paulina Koskenniemi, (MP).

– Vi kommer att diskutera hur vi ska agera innan valet. Diskussionen har bara börjat, säger Dan Ankarholm, (SJVP).

– Det har vi inte bestämt ännu. Vi ska ha ett styrelsemöte och diskutera det, säger Per Göransson, (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!