Sven-Erik Bucht, som suttit i riksdagen sedan 2010, talar sig varm om de satsningar de vill göra på järnvägar och vägar. Det är en förutsättning för att Norrbotten ska kunna blomstra, menar Socialdemokraterna.
– E 10:an är en pulsåder i länet, som leder upp till Malmfälten där Sveriges största investeringar görs. Vi kan inte ha en väg som har en sådan låg, låg standard där yrkeschaufförer vittnar om hur farlig den är att köra på. Vi vill priortera fram den. Det är ett stort projekt. Vi lägger 46 miljarder mer på infrastruktur än alliansen, säger Bucht.
Krister Hammarbergh, Moderat riksdagskandidat, ger inte mycket för det vallöftet.
– Nu har de fått valfrossa och ger något slags löfte som ska infrias någon gång i framtiden. De har inte lyckats få ned det i skuggbudgeten. I verkligheten har vi redan puttat in 250 miljoner kronor. Det pågår vägarbeten på E10:an. Det är på riktigt. Nu gör vi det här klart, och sedan fortsätter man, säger han.
På en rad punkter vill Socialdemokraterna gå in och försöka "rätta till" saker som inte fungerar. De vill bland annat förstatliga järnvägsunderhållet och satsar tio miljarder på det.
– Det är många olika bolag nu och det gör att det blir stora problem, säger Sven-Erik Bucht.
S vill satsa på att förbättra mobiltelefonin och bredbandet, framförallt på landsbygden.
– Det är så omskrivet så jag knappat behöver nämna de problemen. Det fungerar katastrofalt dåligt och det är för att politikerna inte gått in och styrt upp det. Marknaden kommer aldrig gå in och lösa glesbygdens problem, säger han.
Vidare lovar de att återställa systemet kring fjälljakten, så att den jakten är förehållen svenska jägare. Argumentet att EU inte tillåter detta, viftar Bucht bort.
– Det finns inget sådant beslut hos EU, de som skyller på EU försöker bara glida undan frågan. Vi vill skapa förutsättningar för lokalbefolkningen att utöva jakt. Det som har hänt nu är att utländska jägare trängt tillbaka mycket av de möjligheterna, säger han.
100 miljoner vill de öronmärka till näringslivsutveckling i små kommuner med "jättedålig ekonomi". Och rikta insatser för att rädda lanthandlarna.
– De blir bara färre och färre, för tio år sedan fanns det 2 900 och nu finns det 1 200. Vi vill anslå mer pengar för att upprätthålla en godtagbar service på landsbygden och dubblera stöder för livsmedelsförsörjning, säger han.