Maria Johansson-Berg är Socialdemokraternas toppkandidat till både kyrkofullmäktige i Luleå domkyrkoförsamling och stiftsfullmäktige och står dessutom som nummer två på partiets lista i valet till det nationella kyrkomötet.
Hon har inte mycket till övers för den konservativa inriktning Sverigedemokraterna går till val på.
– Kyrkan har alltid varit progressiv och följt samhällets utveckling, så vad är det vi ska bevara? 50-talets kyrka eller 1850-talets kyrka? Den här debatten är inte alls bra för Svenska kyrkan, säger Maria Johansson-Berg.
Sverigedemokraternas bild är att den socialdemokratiska maktdominansen i kyrkomötet har lett till att Svenska kyrkan har blivit en arena för vänsterliberal opinionsbildning. I sin officiella kampanjfilm säger SD att "kyrkan är alldeles för viktig för att låta styras av Socialdemokraterna och deras aktivistvänner".
– Jag tror inte så många lyssnar på det. Men vi får se hur de lyckas mobilisera väljare. De gjorde ett ganska bra jobb i förra kyrkovalet, men jag har inte sett något av det här i Luleå än så länge, säger Maria Johansson-Berg.
Även om hon inte tror på SD-succé i valet är Johansson-Berg orolig för att konservativa krafter ska koppla ett grepp om Svenska kyrkan i framtiden. Hon nämner att flera nomineringsgrupper, inte bara Sverigedemokraterna, vill försvåra för kvinnliga präster och samkönade par som vill vigas.
– Det är inte självklart att den progressiva utvecklingen ska bestå.
Inför valet har SD ett förslag som går under rubriken "respekt för åsiktsmångfald". Det går bland annat ut på att präster, personal och medlemmar med konservativa värderingar inte ska "frysas ut", som partiet skriver.
Agneta Granström (MP), som är regionråd och kyrkopolitiker som kandiderar för en ny mandatperiod i kyrkomötet, tycker att förslaget är märkligt.
– Kyrkan ska vara en institution som allt annat i tiden. Den ska spegla sin samtid, den ska leva här och nu och den ska utvecklas tillsammans med medlemmarna i kyrkan. Det konservativa, det var förr i världen, säger hon.
Granström minns hur kyrkan var när hon själv växte upp och konstaterar att hon inte längtar tillbaka.
– Där sade man inte emot prästen och där kände man sig kanske lite obetydlig. När jag kommer in i kyrkan vill jag att alla ska känna sig viktiga, välkomna och inkluderade. För mig är det jätteviktigt att stödja framtidstro, optimism och nytänkande så vi får en kyrka i tiden.