S-profil: ”Vd blev offret på altaret”

Kommunalrådet uppgav att ett skriftligt avtal slår fast att man inte kan berätta om varför Sari Ekblom fick lämna vd-posten. Men något sådant avtal finns inte.

LÄMNADE. Sari Ekblom, tidigare vd för Lulebo, slutade 
i somras.

LÄMNADE. Sari Ekblom, tidigare vd för Lulebo, slutade i somras.

Foto: Josefin Wiklund

LULEÅ2016-01-29 20:19

På torsdagen hade Luleå kommuns ledande politiker presskonferens angående den revisionsrapport som granskade affären då Lulebo sålde 1600 lägenheter till Rikshem.

Då fick Lulebos styrelseordförande Emma Engelmark (S) frågor om varför rapporten inte svarade på frågan om varför Sari Ekblom fick lämna det kommunala bostadsbolaget.

Men ingen politiker ville ge några svar på grund av ett avtal.

– Det finns ett avtal skrivet mellan Lulebo och Sari och det avtalet är konstruerat på det sättet att båda parter har gjort upp om att inte prata om det, sa Yvonne Stålnacke till P4 Norrbotten.

LÄS MER: Lulebo ska sälja 3000 lägenheter

Hon sa även att det i framtiden skulle vara bättre om sådana avtal inte tecknades – och tyckte att det hade varit bättre att kunna kommunicera varför Sari Ekblom fick sluta.

– Med facit i hand vore det naturligtvis så, sa Stålnacke till P4 Norrbotten.

Även den kommunrevisor som granskat affären hänvisar till ett avtal.

”Att inte information lämnats om varför bolaget och fick skilda vägar med sin vd går att finna i ett avtal mellan parterna där det stadgas att ingen information om detta ska lämnas ut” står det i rapporten.

Det ska alltså finnas ett skriftligt avtal som slår fast att båda parter har tystnadsplikt om varför Ekblom fick gå.

Men det stämmer inte.

När NSD tar ut och granskar det avtal som upprättades då Ekblom slutade står det ingenting om att parterna ingått en överenskommelse om att vara tysta.

Överenskommelsen reglerar lön, semester och att Ekblom ska sluta – inget alls om tystnadsplikt.

LÄS MER: Tårtfest då Rikshem firade köpet

I Ekbloms anställningsavtal finns däremot en paragraf om tystnadsplikt – men den gäller bara henne, inte politikerna i bolagsstyrelsen.

Mårten Ström (S), ledamot i Lulebos styrelse, är kritisk mot beskrivningen att ett avtal skulle hindra politikerna från att uttala sig.

– Det där är bara ett sätt att komma undan sanningen. Jag tycker inte att man ska mörka, man ska vara öppen. Det finns inget som hindrar, säger han.

Han skrev i somras till kommunrevisionen och ville att den skulle utreda om Sari Ekblom fördes bakom ljuset i samband med lägenhetsförsäljningarna till Rikshem.

Men revisionsrapporten svarar inte på det.

– Det har man inte rett ut, men det hade jag inte föreställt mig heller, säger Mårten Ström.

Han har en egen bild av varför Sari Ekblom fick lämna Lulebo.

– I min värld fick hon betala ett högt pris för att hon var lojal med Lulebo och ville ha ordning och reda. Det störde tydligen någon. VD blev offret på altaret.

Luleboaffären

FAKTA

Sari Ekblom fick lämna vd-jobbet på Lulebo i slutet av juni 2015.

Då avslöjade Kuriren att hon förts bakom ljuset i samband med försäljningen av lägenheter till Rikshem.

Efter det kom krav på att kommunrevisorerna skulle utreda vad som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om