– Jag är inte speciellt förvånad. Nu gäller det för oss att bygga upp förtroendet igen, säger Hansson.
Socialdemokraterna har en kraftigt vikande trend hos Luleåbornas väljarsympatier.
Efter valet 2010 hade partiet egen majoritet med 50,45 procent av rösterna. Detta sjönk något 2014, till 48,7 procent. 2018 kom det stora raset till 37,5 procent av rösterna.
Nu visar vår opinionsundersökning att Socialdemokraterna är nere på 28,4 procent. På sex år har två av fem väljare försvunnit, om mätningen stämmer.
– Till att börja med så vet vi ju inte hur tillförlitliga siffrorna är, med tanke på att det slog en hel del fel i folkomröstningen. Sedan tror jag också att merparten av de som varit benägna att svara om folkomröstningen kanske är negativa till oss, och att det slår igenom, säger Fredrik Hansson.
Icke desto mindre är han självkritisk till de problem och interna stridigheter som S haft under senare år, med bland andra Lekfalkaffären, och avhoppen från kommunalråden Niklas Nordström och Lenita Ericson.
– Det har varit en stor turbulens. Och det är aldrig bra när man tvingas fokusera på interna problem i stället för på politiken.
Socialdemokraterna har vidare mött starka protester från folket, bland annat när det gäller förändringar i skolstrukturen.
– Skolfrågan har varit en väldigt tuff nöt för oss. Sedan har coronapandemin inte varit någon enkel verklighet att leva i. En utmaning för alla styrande partier, säger Fredrik Hansson.
Ni har en vikande trend över längre tid. Hur förklarar ni det?
– Det är aldrig bra att tappa i förtroende hos väljarna. Men vi har tagit tuffa, svåra beslut, exempelvis kopplade till ekonomi. Det blir man inte populär på hos folket men de besluten är nödvändiga på lång sikt..
Den tydligaste väljarströmmen är att S tappar sju procent av sitt väljarstöd till Vänstern.
– Inte jätteförvånande. Ideologiskt är det nog många som går åt vänster om man är missnöjd med oss.
Det återstår knappt två år till valet. Hur ska ni vända trenden och återerövra väljare?
– Vi måste ut mer, både bland folk och företag. Vi måste bli bättre på att lyssna och bättre på att föra dialoger. Sedan tror jag också att de stora etableringar som är på ingång till Luleå kommer att medverka till att förändra bilden och att vi får en positiv effekt av det. Ungefär som när Facebook etablerade sig i Luleå, säger Fredrik Hansson.