S-löfte om arbetskläder till förskolan

Förskole- och fritidspersonal inom Luleå kommun ska på sikt erbjudas arbetskläder av arbetsgivaren. "Det här är superbra för jämställdheten", säger Anette Asplund, Kristdemokraterna.

ETT STEG FRAMÅT. Samuel Ek, (KD) kunde glädja sig åt att partiets motion om arbetskläder till förskole- och fritidspersonal gick igenom. Men beslutet på dagens kommunfullmäktige i Luleå säger ingenting om när det ska införas.

ETT STEG FRAMÅT. Samuel Ek, (KD) kunde glädja sig åt att partiets motion om arbetskläder till förskole- och fritidspersonal gick igenom. Men beslutet på dagens kommunfullmäktige i Luleå säger ingenting om när det ska införas.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-02-29 16:03

Personal som arbetar inom förskola och fritids kan framöver erbjudas arbetdskläder som behövs i deras yrke. Det här beslutades efter en utdragen debatt i Luleås kommunfullmäktige på måndagen. Förslaget är i grunden en motion från Kristdemokraterna, som helst vill att arbetskläderna ska införas i verksamheten redan hösten 2016. Uppstartskostnaden skulle beräknas landa på två miljoner kronor.

Ärendet har varit uppe i kommunfullmäktige tidigare, men återremitterades då.

– Första gången motionen behandlades kändes det som att man ville sopa det under mattan. Jag vill att vi alla här inne säger att nu gör vi det här från och med hösten, säger Samuel Ek, (KD).

Centerpartiet var inne på samma linje.

– Kan vi yrka bifall till konferenser och mässor där man bjuder på flotta middagar tycker jag faktiskt att man kan vara väldigt tydliga med att vi vill lyfta fram de här yrkesgrupperna och yrka bifall till motionen i sin helhet. Prioritera arbetskläder till våra vardagshjältar före konferenser, säger Carola Lidén (C).

Det främsta argumentet för erbjuda speciella arbetskläder till förskole- och fritidspersonal handlar om jämställdhet. Inom traditionellt manliga yrken såsom exempelvis vaktmästare är den här typen av anpassade arbetskläder en självklarhet.

Till viss del fick Kristdemokraterna igenom sitt förslag. Beslutet blev att arbetskläderna ska införas men det ska ske "stegvis när ekonomiska förutsättningar finns", som kommunstyrelsen formulerat sig inför beslutet i fullmäktige.

– Det kommer att genomföras i den mån vi ser att behov att finns. Det vi säger är att det är prioriterat att de som jobbar hos oss har bra arbetsvillkor, säger Carina Sammeli, (S), som också är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Miljöpartiets Jan Nyberg gick upp i talarstolen och gav en eloge till motionärerna.

– Jag tycker att vi ska ta fasta på det positiva den här motionen fört fram frågan, som är en jämställdhetsfråga. Det är ett klart steg framåt även om det inte blir en finansiering hösten 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om