S-kvinnorna: "Kvinnor ska inte bara skyddas"

Den misstänkte brottsutövaren ska avlägsnas från den gemensamma bostaden vid misstanke om brott. Det vill S-kvinnorna i Norrbotten. "Det är inte kvinnan som ska behöva fly hus och hem", säger Emma Engelmark.

S-kvinnorna i Norrbottens tilläggsyrkande handlar om att verka för en lagstiftning där den misstänkte brottsutövaren avlägsnas från den gemensamma bostaden vid misstanke om brott.

S-kvinnorna i Norrbottens tilläggsyrkande handlar om att verka för en lagstiftning där den misstänkte brottsutövaren avlägsnas från den gemensamma bostaden vid misstanke om brott.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2021-10-10 08:44

Det var under S-kvinnornas kongress som man valde att bifalla Norrbottens tillägg i S-kvinnornas politiska program. 

Punkten lyder följande: "Verka för en utredning och lagstiftning där den misstänkte brottsutövaren avlägsnas från den gemensamma bostaden vid misstanke om brott". 

– I dag görs en rad olika åtgärder för att skydda kvinnor och barn genom bland annat skyddat boende och kontaktförbud men det räcker inte. Syftet med punkten är att vända på ansvaret så att det inte är kvinnan som ska behöva fly hus och hem. Den som utför brottet, mannen, är den som får lämna sitt hem och ta konsekvenserna av sitt handlande, säger Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå.

Vilka brister finns det i lagstiftningen anser du?

– Lagstiftningen behöver utvecklas och ändras över tid. När lagar ändras, ändras normer i samhället. Se bara på samtyckeslagen, kanske den viktigaste lagen i vår tid. 

I Sverige får ungefär 6 500 kvinnor och lika många barn sova minst en natt på ett skyddat boende, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Nu är det upp till S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll att ta frågan vidare till riksdagen och påbörja en utredning om lagförändring. 

Birgit Meier Thunborg, ordförande Moderatkvinnorna i Norrbotten, är positiv till S-kvinnornas nya programpunkt. 

– Kvinnan ska inte hela tiden ge vika, där är vi på samma linje. Vi är för en lagförändring men om vi vill att lagen ska förändras på samma sätt kan jag inte svara på nu, säger hon.

Samtidigt anser Birgit Meier Thunborg att frågan om rätten till skyddat boende bör prioriters högst i nuläget. 

Finns det risk att skyddat boende förstärker problemet snarare än det motsatta? 

– Det finns grova fall där det behövs ageras omedelbart. Det finns våldsbejakande partners, både män och kvinnor, som trots att de blir avlägsnade och har en dom över sig närmar sig den utsatta. I realiteten är det ett problem som vi inte kan komma ifrån, säger hon.

Och situationen är akut i Norrbotten, enligt Birgit Meier Thunborg.

– I en del mindre kommuner är skyddsplaceringarna, förutom att de är svåra att hitta, även en utmaning för ekonomin. Därför menar vi att den akuta situationen för kvinnor i Norrbotten är mer angeläget att komma med förslag om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!