Gabriel Wikström (S) besökte landstingshuset på måndagen för att diskutera kompetensförsörjning för landstingen. "En av de största utmaningarna för att förbättra vården", enligt regeringen.
– Regeringen har engagerat sig i kompetensförsörjningen. Vi har har haft nationell samling för kompetensförsörjning, säger Gabriel Wikström.
Det här har i korthet inneburit ett samtal med flera aktörer, som högskolor, universitet, landsting och SKL, Sveriges kommuner och landsting.
– Vi behöver ha bättre samverkan regionalt mellan landstingen, högskolor och universitet. Men även bättre samverkan nationellt mellan den socials sidan och utbildningssidan. Det är något som vi försöker jobba med nu, säger Gabriel Wikström.
Landstingsrådet Maria Stenberg har tidigare fört fram att man vill utöka antalet utbildningsplatser på den regionala läkarutbildningen. Från dagens tio till 15. Det sa hon när statsminister Stefan Löfvén var i Luleå, men kravet har även framförts till utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP). Nu fick även Gabriel Wikström höra detta.
– Det är ett samtal som vi för med utbildningsministern. Men det är viktigt att Gabriel också ser att geografin och miljön är speciell för hälso- och sjukvården i Norrbotten, säger Maria Stenberg.
Wikström, som inte tagit del av frågan, anser sig ha för lite information för att kommentera det närmare.
– Generellt tror jag att det är en bra tanke, men som regeringens representant kan jag varken säga bu eller bä, säger han och fortsätter:
– Man kan generellt säga att det är viktigt att vi har regionala vårdutbildningar, därför att det ökar sannolikheten för att man stannar kvar och jobbar i landstinget och att man inte behöver bli beroende av stafettsjuksköterskor eller stafettläkare.
Kostnaderna för stafettpersonal har stigit i Norrbotten under lång tid. Så sent som i höstas riktade landstingsrevisorerna hård kritik mot detta.
– Det är bedrövligt illa. Det känns som att det pågår en maktkamp mellan politiken och verksamheten, sa Marita Björkman Forsman (S), ordförande revisorerna.
Den senaste rapporten talar om att priset för stafettpersonal ligger på 254 miljoner för 2015 – ett nytt rekord.
Landstingets ekonomi är pressad överlag. Gabriel Wikström anser ändå att politiker och personal gör ett bra arbete.
– Norrbotten är ett bra exempel på hur man, trots en del tuffa förutsättningar, kan ställa om hälso- och sjukvården, genomföra nödvändiga strukturförändringar, och ha fokus på de viktiga framtidsfrågorna.