Partikassör Roger Berzell, som formellt tar emot uteslutningsärenden och förmedlar dem vidare för beredning, känner överhuvudtaget inte till S-sprickan i Pajala – eller arbetarekommunens begäran.
– Vi har inte fått in någon skrivelse till partikansliet. Den normala gången är att uteslutningsärenden först skickas till partidistriktet.
Men Madelene Rydehäll, 1:e ombudsman, konstaterar att skrivelsen inte har nått fram till dem heller.
– I övrigt håller jag med Fredrik Lundh Sammeli, vår distriktsordförande. Han har fullkomligt rätt i analysen att uteslutning inte är bästa lösningen. Väldigt svårt att få en partimedlem utesluten.
Senaste kontakten mellan Madelene Rydehäll och arbetarekommunen skedde för två veckor sedan, när det stod klart att S-styrelsen krävde att Larsson och Lantto skulle uteslutas.
– Jag vill inte referera till samtalen vi hade men det är klart att det mycket känslor nu, folk är besvikna. Men uteslutning är inte lösningen, Jan Larsson är ju vald.
Men medlemmarna ville ha Ulrica Hammarström?
– (tystnad) Gängse ordning är att partiet utser sin kommunalrådskandidat. Men att gå emot medlemsmötet behöver inte vara uteslutningsgrundande. Jag vill inte föregripa hur partistyrelsen tolkar detta men jag tror inte att det landar i att Larsson och Lantto utesluts.
Oavsett uteslutningsförfarandet kräver många S-medlemmar i Pajala att distriktet mer tydligt tar ställning i den uppslitande konflikten.
– Svårt för oss. Det vi kan hjälpa till med är hur de tar sig framåt och börja prata med varandra. Konflikter drabbar alltid ett parti, detta är oerhört ledsamt. Svårt när människor träter.
Borde inte du och Fredrik Lundh Sammeli besöka Pajala?
– Vi kommer gärna till Pajala men det finns inget inplanerat nu. De får ringa och bjuda in oss, säger Madelene Rydehäll, S-distriktet i Norrbotten.
NSD har förgäves sökt såväl Ann-Sofie Isaksson, ordförande för arbetarekommunen i Pajala, samt Ulrica Hammarström, vice ordförande.