Ryssen kommer...

De vill ha shopping, skidåkning och vacker natur. Just nu har turistströmmen ändrat riktning och kommer från grannarna i öster.- Ryssarna vet att vi har rea-tider, säger Carla Peruzzaro, First Camp.

Trine, Konstantin och Victoria Zheleznyak och Dima, Alina, Ylya Okunev samt Anne Dmitrieva vinterturistar just nu i Luleå.

Trine, Konstantin och Victoria Zheleznyak och Dima, Alina, Ylya Okunev samt Anne Dmitrieva vinterturistar just nu i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-01-08 08:39

Campingen på Arcus i Luleå har fått oväntat många besökare efter nyår. Men det är inte norrmännen som strömmar till. Nu är det ryssarna som upptäckt grannlandet. Sedan 1 januari har ett 20-tal familjer hyrt stugor på campingen.

- Det är välkommet för oss, januari brukar vara en tuff månad för oss, säger platschefen Carla Peruzzaro.

Först och främst shopping
Det är första gången som så många lockats hit österifrån och på campingen har man nu tagit kontakt med ett flertal resebyråer i Ryssland för att locka fler gäster. Populärt bland ryssarna är skidåkning, äventyrsbadet Nordpoolen i Boden och vacker natur - men framför allt shopping.

- De vet att vi har rea-tider just nu, säger Carla Peruzzaro.

Familjerna Okunev och Zheleznyak från Murmansk, fem timmars bilresa bort, är på väg in till Luleå för att handla.

- Kläder, säger dottern Victoria Zheleznyak på knagglig engelska.

- Ryssland är bra, men här är det bättre att handla.

Rysk jul
Tidigare dagar har ägnats åt skidåkning och under torsdagskvällen firades rysk jul med presenter och mat.

- Vi gillar Sverige. Det är fint här, säger Victoria Zheleznyak.

Även hotellen inne i Luleå har märkt av den senaste tidens intresse från Ryssland. På hotellen Quality och Comfort har det varit högt tryck efter nyår.

- Det har varit riktigt bra. Vi har ju mycket att erbjuda, men de är framför allt intresserade av en sak. Shopping, säger Peter Olofsson, ställföreträdande hotellchef för båda hotellen.

Busslaster med ryssar
Han tror att många fler norrbottniska företag har börjat marknadsföra sig i Ryssland och intresse för att besöka länet väckts. Sen har hotellen själva gjort en egen riktad insats österut.

- Vi har haft visningar för flera ryska turistbyråer och jag tror att det är det som nu börjar visa sig. Vi har fått hit många busslaster med ryska turister, säger Peter Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om