Västvärlden fördömer kriget i Ukraina, den ryska invasionen och folkmordet i städer som Butja. Mot den bakgrunden har Sverige och andra EU-länder utvisat ett stort antal ryska diplomater och annan personal på ambassader och konsulat de senaste dagarna.
– Det här handlar om att man inte har agerat enligt Wienkonventionen och bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige, sa utrikesminister Ann Linde (S) i tisdags efter beskedet att tre ryska diplomater tvingades lämna landet.
Säkerhetspolisen (Säpo) pekar ut Ryssland som ett av tre länder som de största underrättelsehoten nu – de andra två är Kina och Iran – och de bevakar därför utvecklingen i Sverige och Norrbotten noga.
Det ansträngda läget inom den svensk-ryska diplomatin sammanfaller dessutom med att konsulär personal från den ryska ambassaden besöker den omdiskuterade svensk-ryska föreningen Sputnik i Luleå på lördag för att utfärda pass- och visum till Ryssland – samma dag som en stor manifestation mot Ukrainakriget äger rum i Stadsparken.
Noterbart är att även den konsulära personalen har diplomatstatus och vistas i Sverige med diplomatpass.
– Jag kan inte gå in på det specifikt men i vårt uppdrag ingår att följa de olovliga ryska aktiviteterna nu. Vi kan konstatera att i den situation vi befinner oss i, då ökar behovet av information. Därmed ökar också behovet av underrättelseinhämtning, säger Karin Lutz, kommunikationsstrateg inom Säpo.
Enligt utrikesdepartementet befinner sig ett trettiotal ryska diplomater i Sverige för närvarande, medan Säpo uppger att så många som var tredje i själva verket kan vara ryska spioner.
– Vi har tidigare konstaterat att en tredjedel av de ryska diplomaterna är underrättelseofficerare som verkar under täckmantel. Det vi gör nu är att intensifiera arbetet med att förhindra Rysslands försök att värva agenter och stjäla samhällsviktig information från Sverige, säger Karin Lutz.
Ryssland söker aktivt upp samarbetsparters i Sverige som kan hjälpa dem i underrättelse- och informationssyfte rörande exempelvis svenska försvarshemligheter, men också sprida rysk propaganda och annan desinformation.
Samtidigt vill inte Säpos kommunikationsstrateg koppla detta specifikt till landets cirka 30 rysk-svenska föreningar som ingår i Ryska riksförbundet.
Karin Lutz vill därför inte heller bekräfta huruvida Säpo har haft kontakt med föreningen Sputnik i Luleå, vars ordförande Katerina Ekström i uppmärksammade uttalanden har uttryckt sitt stöd för Putin och försökt sänka västerländska mediers trovärdighet.
– Men vi vet att Ryssland låter andra icke-ryska ”mellanhänder” uträtta det som de själva vill uppnå, när det gäller desinformation och påverkan. Säpo vill minska det handlingsutrymmet för Ryssland och samtidigt stärka vår egen motståndskraft, säger Karin Lutz.
Vi har även försökt få en intervju med sakkunniga inom utrikesdepartementet, apropå situationen med de ryska diplomaternas närvaro i Norrbotten och det förestående besöket hos föreningen Sputnik i Luleå.
"Utländska diplomater i Sverige förväntas fullfölja sina uppgifter i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Däri ingår att iaktta svenska lagar och regler under tiden de vistas här", uppger UD:s presskommunikatör Sara Järvi.
Vi har sökt Katerina Ekström utan framgång.