NSD har i flera artiklar under hösten granskat Sensias affärer och ansträngda ekonomi.
Så sent som i slutet av förra veckan berättade NSD att bolaget hade flyttat sitt säte till Stockholm och höll på att konsolidera flera mindre dotterbolag till moderbolaget.
– Det mesta går enligt planen, sade vd Johan Bennarsten då.
Men det tog inte länge innan fasaden sprack. Sensia ansökte på tisdagen om rekonstruktion för moderbolaget SHV holding och tre av dotterbolagen.
I ansökan skriver Sensia att krisen huvudsakligen orsakats av att flera landsting ändrat sitt ersättningssystem.
Skulderna i den delen av bolaget som är under rekonstruktion uppgår till cirka 225-250 miljoner kronor. Största fordringsägare är Handelsbanken och Norrlandsfonden.
– Vi har lagt en förbättringsplan som vi följer väldigt väl. Men givet bakgrunden har vi en för tung ryggsäck som vi inte långsiktigt ser att vi kan bära, säger vd Johan Bennarsten till TT.
Sensia försatte i juni sitt dotterbolag som drev sex vårdcentraler runt om i Sverige i konkurs. Ekonomin var körd i botten i bolaget men via en nyemission i augusti fick man in drygt 32 miljoner kronor. Det skedde genom att ägaren, det finska riskkapitalbolaget Capman, omvandlade lån till aktier.
Det preliminära resultatet för 2013 är en omsättning på 500 miljoner och en förlust på 64 miljoner kronor.
I Sensiakoncernen ingår specialistvård, företagshälsovård, träningsverksamhet och rehab-verksamhet som bedrivs på många olika orter i Sverige, bland annat i Luleå. Viss omsorg finns även i Boden.
Verksamheten ska inte påverkas under rekonstruktionen.
Sensia bildades ur Läkarhuset Hermelinen, som i sin tur grundades av Luleåläkarna Yelverton Tegner och Anders Henriksson. Endast den sistnämnde är kvar i bolaget i dag. Han är delägare och styrelsemedlem.
NSD har sökt Anders Henriksson för en kommentar.