Björkarna som står placerade längs med Mjölkuddsvägen utgör en lång allé som sträcker sig från avfarten längs Bodenvägen och fram till Rostbollen på Notviken. Redan 2017 fick kommunen fälla 23 av de runt 450 björkarna som efter en inventering visat sig vara så pass skadade och gamla att de riskerade att falla av sig själva. Då meddelade dåvarande parkmästare Anna-Marita Johansson att det förmodligen var dags att börja se över möjligheten att ersätta samtliga björkar längs vägen.
– Hela allén börjar ha gjort sitt. Därför måste vi planera att byta ut den helt och hållet, sa hon i en intervju 2017.
Men björkarna står kvar.
Mats Bäcklund bor i området och är orolig över vad som skulle kunna ske. Inte minst för att Mjölkuddsvägen är tungt trafikerad med flera regelbundna busslinjer, vanlig trafik och många som går och cyklar förbi.
– Det är ihåligt i stammarna och en del är spruckna från roten och upp. Kommer det en rejäl storm så kan de bara gå isär och falla rakt i backen. Det känns farligt, säger han.
Han minns själv en situation som kunde ha gått riktigt illa.
– För ett par år sedan föll ett träd rakt över vägen. En halvtimme innan var frun och promenerade med barnbarnen precis förbi där. Man tänker bara på vad som hade kunnat hända. Det är massor av folk som kommer cyklande och gående och en massa trafik också. Man hinner inte undan om det brakar till.
Vid flera tillfällen har han påpekat trädens dåliga skick för kommunen, men responsen har varit i stort sett obefintlig.
– Jag har pratat med kommunen och de har sagt nej till att göra provtagningar. De säger att det inte behövs. Man kan se med blotta ögat att en del träd inte mår bra.
Mats själv tycker att en björkallé är ett fint inslag, men inte om träden är döende. Han skulle gärna se att kommunen sätter upp nya ungbjörkar längs med vägen och ersätter de gamla, inte minst för säkerhetens skull.
– Man kan ju plantera nya träd. Framförallt för att undvika och förebygga eventuella olyckor som kan dyka upp. Att man inser allvaret i vad som kan hända.
Juha Palosaari är arbetsledare för parkförvaltningen och säger att han kan sympatisera med Mats oro.
– Det kan jag förstå. Det är några som är lite halvrisiga och vi har tagit ner en hel del genom åren. I och med att det är alléträd så måste man dokumentera att de är dåliga. Vi får inte bara gå in och ta ner dem om det inte är akut.
Han berättar också att det finns planer för en större genomgång av hela allén i närtid.
– Det är något på gång nu till hösten här. Vi ska märka ut och ta bort en hel del träd. Vi har en trädgrupp som brukar samlas där vi är fyra-fem stycken, men de flesta är på semester nu.
Palosaari bekräftar att det gått några år sedan man kikat på björkarna sist.
– Det är nog en fyra-fem år sedan sist. Då tog man ner ganska många, men sen har vi tagit några till som varit dåliga efter det. Nu är det på gång igen. Vi vet att det finns några som är dåliga, som har torra grenar och sådant.
På frågan om man har någon långsiktig plan för hela allén så hänvisar Palosaari till parkmästare Jonas Teterin Stedt som är på semester och som NSD inte kunnat nå.
– Jag hörde att något är på gång, men jag törs inte riktigt svara på det. Det får du kolla med Jonas när han är tillbaka.